Altinn er åpnet igjen

- Stemningen har ikke vært god de siste dagene.

ÅPENT: Altinn er fredag åpnet igjen etter at det har vært nede siden tirsdag. Foto: Scanpix
ÅPENT: Altinn er fredag åpnet igjen etter at det har vært nede siden tirsdag. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at Altinn har vært nede siden tirsdag, er det nå åpnet igjen.

- Vi har jobbet døgnet rundt siden problemene startet. Vi har fått hjelp i fra utlandet, og nå er vi sikre på at alt fungerer som det skal, sier  kommunikasjonsansvarlig for Altinn, Jørgen Ferkingstad, til Dagbladet.

Altinn ble stengt med umiddelbar virkning etter at flere brukere meldte om at de logget inn på en mann ved navn Kennhet (36) fra Oslo.

- Vi er veldig glade for at vi nå har funnet feilen slik at vi kan åpne Altinn igjen. Vi beklager de problemene det har medført for brukerne våre, men vi måtte ivareta sikkerheten. Folk kan nå føle seg trygge på at personopplysninger ikke kommer på avveie, sier fungerende direktør i Brønnøysundregistrene Håkon Olderbakk.

Dårlig stemning
Kommunikasjonsansvarlig Ferkingstad sier det har vært tunge dager.

- Stemingen har ikke vært god de siste dagene. Det har vært utrolig hektisk og vi har hatt mange dyktige og dedikerte folk som har jobbet med dette døgnet rundt. Det har blitt lite søvn, sier han.

Ferkingstad sier feilen lå i et komponent som brukes over hele verden.

- Et firma i USA klarte å finne og gjenskape feilen. Dette er et komponent som brukes i mange systemer over hele verden, inkludert nettbanker og offentlige sider. Feilen har aldri blitt oppdaget i andre systemer før, sier Ferkingstad.

Ferkingstad vil ikke utnevne noen syndebukk, men sier at de har en stor jobb foran seg.

- Uansett hvem sin feil det er, så endrer ikke det situasjonen. Nå må vi se fremover og vi har en stor utfordring i å gjenopprette tilliten hos folk, sier han.

Teknisk feil
Mer konkret så ble feilen forklart slik i en pressemelding:

- Når mange brukere skal hente samme innhold, tas ofte en mekanisme kalt «caching» i bruk. Det innebærer at generelt innhold, som bilder og lignende ikke hentes fra de bakenforliggende serverne, men lagres i et hurtigminne. Serveren trenger dermed ikke å hente fram de samme dataene hver gang en ny bruker spør etter dem, og systemet takler derfor mye mer trafikk.

- Personopplysninger skal ikke kunne lastes ned og «caches» i Altinn, men en utilsiktet hendelse i «cachemodulen» førte til at en persons navn og fødselsnummer ble synlig for andre brukere i Altinn i en periode på 17 minutter før løsningen ble stengt ned kl 18.34 tirsdag 21. mars.

Trond Giske holdt onsdag en pressekonferanse hvor han gjorde det tydelig at Altinn-skandalen var uholdbar.

Stor pågang
Siden Altinn åpnet klokken 11 har allerede mange sjekket selvangivelsen sin.

- Over 1000 personer sjekket selvangivelsen sin i løpet av de første 10 minuttene, sier Ferkingstad.

Altinn fikk også kritikk i en rapport utarbeidet av DNV på oppdrag av Næringsdepartementet.

Blant annet sto det at det er «begrensninger og flaskehalser i arkitekturen som kan gi risiko for at systemet ikke er tilfredsstillende skalerbart for fremtidig volum».

Det settes også spørsmålstegn ved nåværende kompetanse og de forberedelser som er gjort til å forvalte et så komplekst system som Altinn ll-plattformen.