- Altinn kan skylde seg selv

Per Morten Hoff i IKT Norge mener det har blitt gjort feil fra starten av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Altinn har hatt mye problemer siden selvangivelsen ble gjort tilgjengelig på nett tirsdag. Først var det mange som møtte en køplakat, deretter ble hele Altinn stengt etter en stor sikkerhetsglipp.

Generalsekretær i IKT Norge, Per Morten Hoff, mener det er gjort betydelige feil i oppbyggingen av Altinn.

- Dette tror jeg er et tilfelle av svak bestillingskompetanse. For å forklare det enkelt, så har det etterhvert blitt bygd flere etasjer oppå en alt for spe grunnmur, sier Hoff til Dagbladet.

Kan skylde seg selv
Hoff mener det er bestilt inn for dårlig grunnsystem til å takle trafikken på Altinn. Det mener han de ansvarlige burde forstått og forklarer det slik:

- Det offentlige er jo ikke akkurat kjent for å kaste penger rundt seg, og det merker vi nå. Man kan ikke bestille et enstjerners hotell og forvente at standarden er helt topp, sier han.

Hoff mener de ansvarlige har seg selv å skylde for at Altinn opplever mye problemer.

- Offentlige myndigheter har mulighet til å sette alle premisser på hvordan systemet skal fungere. Derfor overrasker det meg at de velger at alle skal få den samme informasjonen samtidig, noe som gjør at systemet blir overbelastet. Hvorfor ikke gjøre noe så enkelt som å dele informasjonen gradvis til folket, og fordele etter for eksempel bosted eller alder, spør Hoff seg.

Egen etterforskningsenhet
Hoff mener det er på tide med en IT-havarikommisjon.

- Dette er langt fra første gangen det har skjedd noe feil i offentlige IT-systemer. Ta for eksempel dataprosjektet til Oslo Universitetssykehus, hvor de bruke titalls millioner på et system som måtte forkastes. Dette er uholdbart, mener Hoff.

Funksjonen til kommisjonen skal være å få alle fakta på bordet fra en nøytral etterforskningsenhet.

- Når det skjer noe feil i dag, skylder bare forskjellige IT-folk på hverandre. Vi trenger noen kompetente og nøytrale som kan gå inn og finne ut hva som faktisk gikk feil. Bare på den måten kan man ta lærdom av hva som faktisk har skjedd, mener han.

Næringsminister Trond Giske holdt onsdag en pressekonferanse hvor han la frem en rapport som kommer med knusende kritikk av Altinn-systemet.

Se til England
Hoff mener at norske myndigheter burde ta mer lærdom av for eksempel England.

- I Norge er det slik at alle bedrifter må levere regnskap og rapportere moms og lignende på samme dato. Da er det klart det blir en flaskehals. I England kan man rapportere inn dette fortløpende når hver enkelt bedrift har det klart, sier Hoff.

UTILGJENGELIG: Altinn har hatt store problemer siden tirsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
UTILGJENGELIG: Altinn har hatt store problemer siden tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer