Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aluminiumsvognene lager sine egne luftputer som de svever på i 1100 km/t

Elon Musks nye oppfinnelse.

FRAMTIDA? Denne tegningen fra Tesla Motors viser hvordan hyperloop kan se ut. Selv i framtida må altså passasjerene «mind their step». Foto: Tesla Motors
FRAMTIDA? Denne tegningen fra Tesla Motors viser hvordan hyperloop kan se ut. Selv i framtida må altså passasjerene «mind their step». Foto: Tesla Motors Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Elon Musk presenterte i kveld en «femte transportmetode» i en bloggpost. I bloggen er det lenket til et PDF-dokuement, som beskriver idéen i detalj.

Hyperloop vil transportere folk på «aluminiumsvogner» som er lukket inne i stålrør. Det er designet som et gevær med løp som går ved siden av hverandre mesteparten av reisen, for så å gå sammen ved endene.

Disse rørene vil være løftet over bakken med master hver 50. til 100. meter, og vognene inne i hyperloopen vil reise i en hastighet på 1100 km/t, skriver Bloomberg. Dette vil gjøre at man ikke legger beslag på verdifulle eiendommer for å bygge transportsystemet.

- Den eneste måten å oppnå superrask transport er å bygge rør, enten over eller under bakken, der det er spesielle omgivelser. Det er her det begynner å bli vanskelig, skriver Elon Musk i sin presentasjon.

Og videre:

- Jeg tror en elektrisk kompressor på nesa til vognene som overfører høytrykksluft fra fronten til bak på vognen, vil løse utfordringene med luftmotstand. Dette vil samtidig løse et annet problem, og det er å skape lav friksjon når man reiser i 1100 km/t. Hjul fungerer dårlig i slike hastigheter, men luftputer fungerer. Dette er det samme prinsippet som i «air hockey», og det er vist at dette fungerer i hastigheter på 1,1 mach (lydhastigheten). Det er vognene som produserer luftputene, ikke røret, siden det er viktig at rørene er så billige og enkle som mulig, skriver Musk.

Vognene vil ha en god sikkerhetsmargin mellom seg og reise fortløpende. Hyperloop er i første omgang ment å gå mellom San Francisco og Los Angeles, og da vil det være 70 vogner i sving til en hver tid, som drar hvert 30. sekund.

- Det er som å kjøre Space Mountain i Disneyland, sier Elon Musk i et intervju med Bloomberg.

Det skal også være mulig å bruke hyperloop til å reise med bil.

- Du kjører bare inn og vognen drar av gårde, sier Musk til Bloomberg.

Mange opplever problemer med å få lastet ned PDF-en fra Elon Musks bloggside, så vi lastet den opp på vår egen server. Du kan lese alt om hyperloop her.

Dagbladet oppdaterer saken

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!