GIR UT BOK: Den 26-årige dattera til kvinnen som er dømt i overgrepssaken i Alvdal, sammen med sin bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen. Foto: Marie Melgård
GIR UT BOK: Den 26-årige dattera til kvinnen som er dømt i overgrepssaken i Alvdal, sammen med sin bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen. Foto: Marie MelgårdVis mer

Alvdal-datter (26) gir ut boka om moras svik

I fjor ble mora (48) dømt for seksuelle overgrep mot hennes småsøsken. Nå gir Alvdal-kvinnens eldste datter (26) ut bok om oppveksten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«De hadde en stor, blå vannseng som jeg sov i sammen med dem i da jeg var 4-5 år. Jeg hadde ikke pysjamas, så jeg sov naken».

Utdraget er hentet fra boka «Mammas svik», som denne uka gis ut av den eldste dattera (26) til Alvdal-kvinnen (48) som i fjor ble dømt til 15 års fengsel for seksuelle overgrep mot sine barn og nabobarn.

I boka har den 26 år gamle dattera valgt å kalle seg «Eline».

Her beskriver hun i detalj grove seksuelle overgrep hun hevder mora og hennes tidligere ektemann (49) utsatte henne for i oppveksten. Dette er overgrep som skal ha skjedd i Gjerdrum, før mora flyttet til Alvdal.

Dagboknotater Både «Elines» mor og hennes tidligere samboer er nå tiltalt for seksuelle overgrep mot «Eline». Begge nekter straffskyld.

Boka er basert på «Elines» egne dagboknotater, og skrevet av Anne-Britt Harsem. Forfatteren sier det var en tøff jobb å skrive om de grufulle detaljene.

- Som barn er man 100 prosent prisgitt de omsorgspersonene man har, og jeg blir opprørt over den urettferdigheten hun ble utsatt for, sier Harsem til Dagbladet.

I boka skriver «Eline» at hun ofte sov i samme seng som sin stefar.

«Når jeg lå alene med ham i vannsenga, tok han på meg. Han kløp meg hardt i brystvortene og tok på meg overalt ellers». «Hvis jeg ikke ville, holdt han armene mine hardt slik at jeg fikk blodutredelser oppover begge armene. Det gjorde vondt. Jeg måtte alltid være naken», hevder hun.

49-åringens forsvarer Harald Stabell sier til Dagbladet at klienten benekter å ha gjort noe vondt mot jenta.

- Han erkjenner ingen straffskyld i forhold til tiltalen. Når det gjelder det hun skriver i boka har jeg ingen kommentar til det nå. Denne boka vil ganske sikkert bli et tema i straffesaken, sier Stabell.

- Skulle virke normalt I løpet av den såkalte Alvdal-rettssaken, hevdet «Elines» mor at dattera alltid hadde vært en lystløgner. Ifølge forfatter Harsem føler 26-åringen nå at hun endelig blir trodd.

- Det går bra med henne nå, og det kommer til å gå bra med henne, sier Harsem.

I «Mammas svik» skriver «Eline» at mora var opptatt av at andre ikke skulle oppdage hva som foregikk bak hjemmets lukkede dører.

«Utad skulle alt virke normalt. Jeg tror mamma synes vi var litt kule. Vi var den fargerike, frika familien», skriver hun.

Stor skam 26-åringen sier at hun har følt seg sviktet, - ikke bare av omgivelsene, og barnevernet, men kanskje aller mest av sin egen mor.

FORFATTER: Anne-Britt Harsem. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORFATTER: Anne-Britt Harsem. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

«Mamma viste aldri noen kjærlighet eller omsorg for meg, men etterhvert hendte det at også hun ville ha meg i senga», skriver 26-åringen.
 
«Jeg føler stor skam, selvom jeg vet at det innerst inne ikke er min skyld at disse tingene skjedde», heter det videre.

Moras forsvarer, Steffen Brandstad sier at ppåstandene dattera kommer med i boka ikke er nye for hans klient.

- Hun har skrevet en bok og fått et forlag til å utgi den. Dette er verken tatt opp med min klient eller meg, og er slik vi ser det et rent partsinnlegg i en sak. Basert på referater jeg har fått av boka er den en utdypning av påstander dattera har kommet med i et par år, og dette er påstander som totalt avises av min klient, sier Brandstad til Dagbladet.

Han understreker også at hans klient nekter straffskyld i denne saken.

- Hun benekter på det aller sterkeste at hun har gjort noe av det som står omhandlet i den tiltalen som er tatt ut.

Familievoldsparagraf Ifølge Romerikes Blad heter det i tiltalen at mora fra 1990, da datteren var fire år, og frem til 1998, skal ha forgrepet seg på jenta.

Moras tidligere samboeren (49) er ikke tidligere dømt for overgrep, og var heller ikke tiltalt i Alvdal-saken. Ifølge tiltalen skal han ha forgrepet seg seksuelt på stedattera, og er tiltalt å ha holdt henne fast og presset henne ned på senga før han slo henne. I følge tiltalen skal han også ha bundet henne fast.

Stefaren skal ifølge tiltalen ha vært klar over overgrep mora utførte på dattera og de skal også ha skjedd mens han var til stede, uten at han forsøkte å forhindre dem.

Både mora og stefaren er tiltalt etter den såkalte familievoldsparagrafen. De skal ha slått og sparket dattera i ansiktet og på kroppen, dratt henne i håret, sperret henne inne på rommet og nektet henne tilgang til toalettet.