Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Alvdal-mannen bør slippe med sju-åtte års rabatt

- Uten hans varsling hadde overgrepene fortsatt, hevder forsvareren.

 FORSVARER:  Advokat Sverre Næss, forsvarer for den hovedtiltalte i overgrepssaken i Alvdal, mener hans klient bør få sju-åtte års strafferabatt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Sverre Næss, forsvarer for den hovedtiltalte i overgrepssaken i Alvdal, mener hans klient bør få sju-åtte års strafferabatt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): Mannen med landets strengeste straff for sexovergrep mot barn bør ha gode muligheter for å slippe med mindre enn halvparten av straffen han fikk i tingretten, mener hans forsvarer.

Den utpekte hovedmannen i Alvdal-saken ble dømt til 12 års forvaring i første rettsinstans.

- Han skal ta sin straff for det han har innrømmet. Fire-fem års fengsel er passende straff for det, sier advokat Sverre Næss til Dagbladet etter første dag av den fire uker lange ankesaken i Eidsivating lagmannsrett i Hamar mandag.

Sex med datteren Han har innrømmet sex med ex-samboerens datter, som var i 10-12 års alderen da overgrepene skjedde. Han har også innrømmet medvirkning til overgrep mot kvinnens mindreårige sønn.

- Her i lagmannsretten er det mye mer orden i datoene for når de ulike overgrepene har skjedd. Nå er det ganske klart at han ikke kan ha begått overgrep mot naboens barn, slik han ble dømt for i tingretten. -

- Og dessuten bør han belønnes for at det var han som tilslutt varslet barnevernet i Alvdal og fikk stoppet mishandlingen av barna. Uten hans aktive rolle der kunne barna vært i samme situasjon fortsatt, hevder forsvareren.

Forholdet mellom hovedtiltalte og den nå 46 år gamle kvinnen og hennes barn varte fra høsten 2003 til høsten 2007. I august for snart fire år siden brøt han opp fra Alvdal og forholdet, og flyttet til høsten.

Varslet selv Ett år seinere - høsten 2008 - sendte han et anonymt brev til barnevernet i Alvdal om forholdet for de to mindreårige barna. Brevet ble undertegnet med initialene til kvinnens nye samboer.

- Jeg angrer bittert på at det gikk så lang tid før jeg meldte fra. Jeg var satt helt ut og hadde ingen å snakke med. Det var en slags Klara Klok på et nettforum som anfalte meg å ta kontakt med barnevernet, sa tiltalte i lagmannsretten mandag.

- Utslitt og passiv Da han flyttet inn hos kvinnen og barna, var han utslitt og overarbeidet som bonde, fotograf, dyrebutikkeier og altmuligmann. Derfor inntok han en passiv rolle til samboerens mange sexfikserte ideer, inkludert småbarna.

Han hadde ingen formening om hvorfor han hadde filmet så mange scener med barn i sexaktivitet med voksne - bortsett fra at han drev profesjonelt med foto.

Mor- og sønnvideo - Men det var aldri meningen å legge ut bildene på nettet eller selge dem. Det meste hadde ingen mål og mening, jeg bare knipset, bedyret han da aktor Iris Storås bladde og eksaminerte fra politiets avisbunke.

64-åringen lagde blant annet sin egen instruksjonsvideo om hvordan gutten skulle gjennomføre samleie med sin egen mor.

Fra slutten av 1990-tallet har han en betinget dom for seksuelle krenkelser av mindreårige.

- Hvordan ser han på tilværelsen videre etter halvannet år i varetekt?

- Han vil bli ferdig med dette, ta sin straff og helst dra tilbake til den spanske solkysten og leve av trygden sin der. Men det er veldig vanskelige å trekke de lange linjene nmår han kikke vet om han må sitte inne i tre-fire eller 10 år til, sier forsvareren, advokat Sverre Næss.

To nye runder Han regner uansett at det blir to rettsrunder til etter lagmannsretten.

- Jeg blir ikke overrasket om også Høyesterett kommer til å se på straffeutmålingen, siden den første dommen er den strengeste her i landet så langt. Dessuten blir det ny gjennomgang når ofrene får opp sine erstatningskrav for retten, sier advokat Næss.  

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media