22 ÅR: Det har gått 22 år siden den første bekymringsmeldingen om den nå 27 år gamle kvinnen ble sendt til helsestasjonen i Gjerdrum. Her er fornærmede sammen med bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen da hun vitnet under den forrige rettsaken mot moren. Foto: Marie Melgård / Dagbladet
22 ÅR: Det har gått 22 år siden den første bekymringsmeldingen om den nå 27 år gamle kvinnen ble sendt til helsestasjonen i Gjerdrum. Her er fornærmede sammen med bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen da hun vitnet under den forrige rettsaken mot moren. Foto: Marie Melgård / DagbladetVis mer

Alvdal-mor nekter straffskyld i ny overgrepssak

Møter i retten igjen for grove seksuelle overgrep mot sin eldste datter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): I dag starter rettssaken hvor moren (49) fra den mye omtalte Alvdal-saken og hennes tidligere samboer (50) er tiltalt for vold og grove seksuelle overgrep mot kvinnens eldste datter over lengre tid. De er også tiltalt for å ikke ha hindret at den andre forgrep seg på jenta.

For den tiltalte moren nedla aktor Svein Holden påstand om forvaring med en tidsramme på 17 år, og minstetid på 10 år som fellesstraff med dommen fra Høyesterett i den forrige overgrepssaken fra 2011.

Både moren og den tidligere stefaren til den fornærmede nekter straffskyld. 

- Han nekter straffskyld og hevder han ikke har foretatt noen av de handlingene som er omtalt i tiltalen, sier Harald Stabell, som forsvarer 50-åringen til Dagbladet.

Mannen som nå er tiltalt er ikke den samme mannen som ble dømt i 2011. Mora ble dømt til 15 års fengsel for grove seksuelle overgrep på to av sine egne barn og to nabobarn.

Bekymringsmelding Det var da den fornærmede ble innkalt som vitne i forbindelse med Alvdal-saken i juni 2010 at hun etter flere avhør forklarte at også hun hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep fra sin mor.

- Disse forklaringene er hovedgrunnen til at tiltalen ser ut som den gjør, sier aktor Svein Holden. 

- IKKE SKYLDIG: Mora nekter straffskyld i saken hvor hun er tiltalt for å ha misbrukt sin eldste datter seksuelt. Harald Stabell forsvarer moras tidligere samboer, som også er tiltalt i saken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- IKKE SKYLDIG: Mora nekter straffskyld i saken hvor hun er tiltalt for å ha misbrukt sin eldste datter seksuelt. Harald Stabell forsvarer moras tidligere samboer, som også er tiltalt i saken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Da overgrepene ifølge tiltalen startet i 1990 bodde den nå 27-år gamle kvinnen sammen med moren, stefaren og broren i Gjerdrum i Akershus. I 1991 ble en anonym bekymringsmelding om jenta og hennes bror ble levert til helsestasjonen i Gjerdrum. 

«Jeg er ikke mørkredd, men X (navn på stefar) må være mørkeredd han, for han vekker opp X (navn på jenta) midt på natta og sier hun skal ligge med han» skal den fornærmedes bror ha sagt ifølge den anonyme melderen. 

Gutten skal også ha fortalt at søsteren «fikk juling» av stefaren. Den anonyme melderen viste seg senere å være søsteren til barnas biologiske far.

Etter å ha mottat bekymringsmeldingen i 1991 meldte helsestasjonen saken videre til barnevernet, men bekymringsmeldingen ble rett og slett «borte» i hele ni år, fram til 2000. 

Den fornærmede kvinnen fikk tidlig i år en erstatning fra Gjerdrum kommune på 1,9 millioner kroner. 

Rop om hjelp Da de sakkyndige konkluderte med at mora er pedofil under rettssaken i 2011, fortalte den nå 27 år gamle datteren at hun i mange år hadde forsøkt å si ifra, men opplevde å ikke bli trodd.

- Alle trodde jeg løy og fantaserte, sa hun. 

I RETTEN: Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen representerer 27-åringen i overgrepssaken som pågår i Lillestrøm. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
I RETTEN: Bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen representerer 27-åringen i overgrepssaken som pågår i Lillestrøm. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Som 15-åring skrev hun en bekymringsmelding til barnevernet i samarbeid med ungdomshjemmet hvor hun bodde, fordi hun fryktet hennes yngre søsken ble utsatt for det samme som henne.

Som 17-åring anmeldte hun mora og den tidligere stefaren for overgrep, men anmeldelsen ble henlagt «etter bevisets stilling».

Broren, som nevnes i den 22 år gamle bekymringsmeldingen, har imidlertid tatt moras side, og hevdet stefaren manipulerte henne.

22 år etter den første bekymringsmeldingen møter nå kvinnen moren og den tidligere stefaren i retten. Moren risikerer å bli den første kvinnen i Norge som dømmes til forvaring i en sedelighetssak. Det er satt av tre uker til saken i Nedre Romerike tingrett.

PÅTALEMYNDIGHET: : Svein Holden er aktor i saken som nå pågår på Lillestrøm. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
PÅTALEMYNDIGHET: : Svein Holden er aktor i saken som nå pågår på Lillestrøm. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer