Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alvdal-mor tar omkamp mot 22. juli-aktor

Lagmannsretten starter ny runde om historisk forvaringsdom.

 KLAR FOR NY, STOR SAK:  Statsadvokat var aktor i 22. juli-saken mot Anders Behring Breivik. Tirsdag har hun samme rolle i en ny runde i den såkalte Alvdal-saKen, der en kvinne er den første som er dømt til forvaring i en sedelighetssak. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
KLAR FOR NY, STOR SAK: Statsadvokat var aktor i 22. juli-saken mot Anders Behring Breivik. Tirsdag har hun samme rolle i en ny runde i den såkalte Alvdal-saKen, der en kvinne er den første som er dømt til forvaring i en sedelighetssak. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både forsvarer og aktor er nye når en ankesak mot moren som tidligere er dømt i Alvdal-saken, starter i Eidsvating lagmannsrett på Eidsvoll tirsdag

I ankesaken står den 49 år gamle kvinnen tiltalt for seksuelle overgrep og vold mot sin nå 27 år gamle datter.

Ifølge tiltalen skjedde overgrepene da familien bodde i Gjerdrum i Akershus fra 1990 til 1998, det vil si fra jenta var fem år gammel. I april i fjor dømte Nedre Romerike tingrett moren til 14 års forvaring med en minstetid på sju år.

Hun anket, og Gjerdrum-saken kommer derfor opp til ny behandling. Denne gang skal den avgjøres av en jury.

Historisk forvaring
Tidligere er kvinnen dømt til 15 års fengsel for seksuelle overgrep mot sine to yngste barn og nabobarn i Alvdal-saken.
Forvaringsdommen i Nedre Romerike tingrett var en fellesstraff med Alvdal-dommen.

Da moren ble dømt i fjor, var hun den første kvinnen i Norge som ble dømt til forvaring i en sedelighetssak.

Aktor i saken, statsadvokat Inga Bejer Engh, sier at hun kommer til å opprettholde påstanden om forvaring. Lengden på forvaringen kvinnen ble dømt til i tingretten, var i tråd med aktors påstand.

Engh tar over som aktor etter Svein Holden, som har skiftet side og begynt i et privat advokatfirma. Både Holden og Engh ble landskjente da de var aktorer i 22. juli-saken.

Engh sier til NTB at det ikke kommer noen store endringer fra aktoratets side i ankesaken.

- Jeg har tenkt å bevisføre rundt utredningen av de to barna i Alvdal-saken. Ellers blir det ganske likt, sier Engh.

Nekter straffskyld Som i Alvdal-saken avviser den nå 49 år gamle moren alle anklager i Gjerdrum-saken, og erklærer ikke straffskyld. Det kommer hun også til å gjøre når ankesaken starter, bekrefter hennes nye forsvarer Dag Svensson, som er tilknyttet Advokathuset i Lillestrøm.

Han tar over som forsvarer for Steffen Brandstad, som var kvinnens forsvarer både i Alvdal-saken og i den første runden av Gjerdrum-saken.

Om hvorfor kvinnen har skiftet forsvarer, sier Svensson til NTB:

- Det er ingen annen forklaring enn at hun ønsket en annen forsvarer. Jeg fikk en henvendelse og den sa jeg ja til.

Erstatning på 350 000 Den 27 år gamle kvinnens tidligere stefar er også tiltalt i saken.

Han ble i Nedre Romerike tingrett dømt til fengsel i seks år for grov vold og seksuelle overgrep mot stedatteren.

Også han mener seg uskyldig dømt og anket dommen. Dermed må også 50-åringen møtte i retten igjen tirsdag.

Nedre Romerike tingrett dømte også moren og den tidligere stefaren til å betale datteren/stedatteren 350.000 kroner hver i oppreisningserstatning.

1,9 millioner fra kommunen 27-åringen fikk i februar i fjor 1,9 millioner kroner i erstatning fra Gjerdrum kommune, som vedgår å ha sviktet sine oppgaver og gjort feil da den ikke fulgte opp bekymringsmeldinger om jenta.

Barnevernet ble sterkt kritisert i dommen i Nedre Romerike tingrett.

Eidsivating lagmannsrett har satt av elleve dager til ankesaken.

(NTB).

 TILKJENT 1,9 MILLIONER FOR KOMMUNAL OMSORGSSVIKT:  Den nå 27 år gamle datteren sammen med sin bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen i forbindelse med forrige rettsrunde i Nedre Romerike tingrett i 2013. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.
TILKJENT 1,9 MILLIONER FOR KOMMUNAL OMSORGSSVIKT: Den nå 27 år gamle datteren sammen med sin bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen i forbindelse med forrige rettsrunde i Nedre Romerike tingrett i 2013. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET. Vis mer