Den nå 27 år gamle datteren sammen bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen utenfor rettslokalene i Lillestrøm under rettssaken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
Den nå 27 år gamle datteren sammen bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen utenfor rettslokalene i Lillestrøm under rettssaken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Alvdal-moren dømt til 14 år forvaring for overgrep mot sin eldste datter

Hun er første kvinnen i Norge som idømmes forvaring i en sedelighetssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alvdal-moren (49) ble i Nedre Romerike tingrett i dag dømt til 14 års forvaring, med minstetid på sju år, for grove seksuelle overgrep mot sin eldste datter.

49-åringen er dermed den første kvinnen i Norge som idømmes forvaring i en sedelighetssak.

Hennes tidligere mann er dømt til seks års fengsel for de samme forholdene. De dømmes begge til å betale fornærmede 350 000 hver i erstatning.

- Dommen var som forventet. Det er klart det betyr veldig mye for henne å endelig bli trodd, sier den nå 27 år gamle datterens bistandsadvokat, Anne Kristine Bohinen, til Dagbladet.

- Overbevist Moren er tidligere dømt til 15 års fengsel for tilsvarende overgrep mot sine to yngste barn og to nabobarn da familien bodde i Alvdal i Hedmark. Dommen fra Nedre Romerike tingrett er i tråd med påstanden aktor Svein Holden nedla under rettssaken.

- I denne saken er spørsmålet om forvaring eller fengsel overhodet ikke vanskelig. Jeg er nesten overrasket over hvor overbevist jeg er om at kvinnen må dømmes til forvaring, sa han.

De grove overgrepene skjedde ifølge dommen i tidsrommet fra 1990 til 1998, da familien bodde i Gjerdrum i Akershus.

Både moren og stefaren har hele tiden nektet straffskyld, og hevdet under rettssaken at den nå 27 år gamle kvinnen lyver.

- Hun mener seg uskyldig dømt, og er selvfølgelig skuffet. Det er allerede bestemt at vi anker dommen til lagmannsretten. Vi mener i tillegg at vilkårene for forvaring ikke foreligger, sier morens forsvarer, Steffen Brandstad.

Harald Stabell, som forsvarer stefaren, opplyser at også hans klient ønsker å anke dommen.

- Det er klart at en person som ikke har erkjent noen av postene i tiltalen og som mener han er uskyldig ikke er tilfreds med denne dommen, sier Stabell.

Gjentagelsesfare De sakkyndige psykiaterne Terje Tørrisen og Helge Haugerud sa i retten at de er styrket i sin overbevisning om at det er betydelig fare for at kvinnen kommer til å begå nye overgrep mot barn.

Under Alvdal-saken kom de fram til at den tiltalte moren er pedofil, har en dyssosial personlighetsforstyrrelse og tydelige psykopatiske trekk, noe de mener fortsatt er tilfelle.

Under rettssaken innrømmet imidlertid den 48 år gamle kvinnen at hun er rettmessig dømt for overgrep mot sine to yngste barn, og at diagnosen hun har fått som pedofil stemmer.

NEKTET STRAFFSKYLD: Både moren og stefaren til den 27 år gamle kvinnen nekter for at overgrepene skal ha funnet sted. Harald Stabell og Steffen Brandstad representerer henholdsvis stefaren og moren. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
NEKTET STRAFFSKYLD: Både moren og stefaren til den 27 år gamle kvinnen nekter for at overgrepene skal ha funnet sted. Harald Stabell og Steffen Brandstad representerer henholdsvis stefaren og moren. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Hvis det er en handlingsdiagnose, så er jeg pedofil. Jeg har forgrepet meg på sønnen min, så da er jeg jo pedofil, sa hun.

Redd for å sove I retten fortalte datteren om hvordan hverdagen var preget av frykt for vold og nye overgrep.

- Jeg var veldig redd for å legge meg til å sove. Jeg gjemte meg under dyna, og var redd for at noen skulle komme opp og gjøre noe, sa hun.

I retten traff aktor Holden også fram et brev 27-åringen skrev til bistandsadvokaten i 2010, hvor hun mer beskriver omfattende seksuell aktivitet med moren enn hun fortalte om under sin forklaring i retten.

«Sex mellom mamma og meg var skiftende. Det kunne være en gang i uka eller måneden. Det var skiftende etter hvordan hun hadde det, og om hun tatt piller eller drukket. Når hun hadde gjort det var hun mer aggressiv og hardhendt. Men hun sa alltid at hun var glad i meg» siterte Holden fra brevet.

«Gjør man slikt? Er dette kjærlighet? Jo, mamma gjør det fordi hun er glad i meg.»

I retten kom det fram hvordan datteren har kommet med flere rop om hjelp, men ikke fått respons. Gjerdrum kommune innrømmer feilbehandling av saken, og tidligere i år fikk kvinnen en erstatning på 1,9 millioner kroner.

Som 15-åring skrev hun en bekymringsmelding til barnevernet i samarbeid med ungdomshjemmet hvor hun bodde, fordi hun fryktet hennes yngre søsken ble utsatt for det samme som henne.

Som 17-åring anmeldte hun mora og den tidligere stefaren for overgrep, men anmeldelsen ble henlagt «etter bevisets stilling».

- Alle trodde jeg løy og fantaserte, sa hun.