Alvdal-saken kan bli begjært ugyldig

Lekdommer snakket med P4.

TILTALTE: Den hovedtiltalte 64-åringen (med ryggen til) og moren til to av de fornærmede barna foran tinghuset i Elverum. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
TILTALTE: Den hovedtiltalte 64-åringen (med ryggen til) og moren til to av de fornærmede barna foran tinghuset i Elverum. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alvdal-saken kan bli begjært skrudd tilbake til start etter at en P4-reporter i går snakket med en av lekdommerne i saken. Det skriver VG i dag.

Den omtalte samtalen fant sted i resepsjonen på Hotel Central onsdag. P4s utsendte Mona Tiller traff lekdommer Oddbjørg Johaug, og refererte i radioinnslaget som fulgte, at Johaug «sier rett ut at dette har vært en forferdelig sak å følge».

- Saksbehandlingsfeil To av forsvarerne i saken reagerer og hevder lekdommeren med dette har gjort seg inhabil, og at saken kan måtte gjenopptas på grunn av saksbehandlingsfeil. De får støtte av Siri Vigmostad, medlem i Dommernes mediegruppe.

- En meddommer kan ikke gi uttrykk for hva han eller hun mener, før dom er avsagt, sier Vigmostad til VG.

- Lekdommere skal ikke uttale seg om pågående saker, Ragnhild Helene Hennum, viserektor ved Juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo, fast.

- Ble ikke intervjuet Selv hevder lekdommer Johaug at hun ikke ble intervjuet, og dermed ikke har uttalt seg til pressen.

- Journalisten kan ha kommet med uttalelser hun kan ha nikket til, sier rettens formann, sorenskriver Tom Urdahl, til VG.

Så vel dommere som advokater og journalister bor på Hotel Central under rettsforhandlingene. Urdahl understreker at dommerne er blitt drillet i å unngå mediekontakt på hotellet.

- Fikk setningen Reporter Tiller har på sin side forklart at hun opplevde samtalen annerledes.

- Hennes oppfatning er at hun fikk den setningen, sier kanalens nyhetsredaktør André Winje Arntzen.

Strafferettsekspert Jo Stigen ved Universitetet i Oslo ser nøkternt på hendelsen.

- Lekdommeren indikerer hva barna har vært utsatt for, men uttalelsen er likevel ikke over streken, sier han til VG.