- Alvheim hadde skjelt henne ut

Fremskrittspartiet svikter de eldre og ville fått høre det dersom partibauta John Alvheim var i live, sier Arbeiderpartiet. Dette er ufint, svarer Frp.

ELDREMINISTER: Frp-nestleder Sylvi Listhaug er eldreminister og påpeker at de i Alvheims ånd har gitt eldre flere rettigheter mens de har sittet i regjering. John Alvheim var en av Frp's mest markante politikere da han satt på Stortinget fra 1989 til 2005. Foto: Paul Sigve Amundsen / NTB Scanpix og Arne Hoem / Dagbladet
ELDREMINISTER: Frp-nestleder Sylvi Listhaug er eldreminister og påpeker at de i Alvheims ånd har gitt eldre flere rettigheter mens de har sittet i regjering. John Alvheim var en av Frp's mest markante politikere da han satt på Stortinget fra 1989 til 2005. Foto: Paul Sigve Amundsen / NTB Scanpix og Arne Hoem / DagbladetVis mer

- Det vi ser fra Frp nå er noe helt annet enn John Alvheims lange indignerte pekefinger på vegne av Norges eldre. Han hadde skjelt ut sitt eget parti, hadde han sett dem i dag, sier helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet.

John Alvheim er ingen hvem som helst i Fremskrittspartiets historie. Han meldte overgang fra KrF tidlig på 80-tallet og satt på Stortinget fra 1989 til 2005. Han gikk bort i desember 2005, 75 år gammel.

Alvheim var sykepleier av yrke og vant respekt i alle politiske leire for sitt brennende engasjement for eldresaken. Han kjempet også iherdig for at narkomane skulle behandles som pasienter - ikke kriminelle.

AP-TOPP: Ingvild Kjerkol er helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet. Vidar Ruud / NTB scanpix
AP-TOPP: Ingvild Kjerkol er helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet. Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Fremskrittspartiet deler ut John Alvheims ærespris på landsmøtene sine, prisen går til en person eller organisasjon som har gjort eller gjør en ekstraordinær innsats for å bedre livskvaliteten til sine medmennesker. Alvheim delte selv ut den første prisen i 2005 til slumsøster Marit Solli i Frelsesarmeen for hennes innsats for de fattige.

Ap: - Snikprivatiserer

Nå mener Arbeiderpartiet at Frp som regjeringsparti svikter arven etter Alvheim.

- Listen over Frp's svik i eldrepolitikken er lang. Det er i ferd med å utvikle seg en bemanningskrise der kommunene ikke har nok folk og kompetanse til å ta seg av de eldre. I 2013 angrep Siv Jensen oss for at det manglet 10.000 sykehjemsplasser. Etter at Jensen selv tok over budsjettene er det blitt 100 færre, sier Kjerkol som mener Frp i stedet åpner for en snikprivatisering av eldreomsorgen gjennom omsorgsforliket, sier Kjerkol.

Kjerkol påpeker at Frp's hjertebarn - statlig finansiert eldreomsorg - foreløpig bare et forsøk i noen få kommuner der evalueringen så langt forteller at «det ikke har påvirket tjenestetilbudet i særlig grad».

- Det er ingen quick fix til en bedre eldreomsorg. Igjen ser vi at Listhaug og Frp foretrekker symbolpolitikk framfor ekte politikk, sier Kjerkol.

- Alvheim ville vært stolt

Eldreminister Sylvi Listhaug mener tvert imot at forsøkte med statlig eldreomsorg viser at det er behov for større ressurser og at eldreomsorg i dag blir utkonkurrert i de kommunale dragkampene om pengene. Ved statlig finansieres, sikres tilbudet uansett hvor den eldre bor i landet - helt i tråd med John Alvheims ånd.

- Jeg har snakket med en ansatt i eldreomsorgen som sa hun tidligere gikk hjem med en klump i magen fordi hun visste at de eldre ikke fikk nok hjelp. Etter at kommunen ble med i forsøket med statlig finansiering sa hun at hun slapp denne klumpen, fordi de hadde midler til å gi nok hjelp. Kjerkol mener dette tydeligvis er symbolpolitikk, sier Listhaug, og mener at hun kan takke nettopp Alvheim for at hun har stillingen som eldreminister.

- Er det en ting som er sikkert, så er det at Alvheim ville vært stolt over å få en egen eldre- og folkehelseminister, som skal sette landets eldre først. Ap's første reaksjon på opprettelsen av denne posten var at det var helt urimelig at eldre skulle få en egen ministerpost. Det vitner om at Ap og Frp har forskjellig syn på hvor viktig det er å prioritere landets eldre, sier Listhaug, som innrømmer at Frp ikke er i mål:

- I regjering har vi sørget for at staten tar opp til 70 prosent av regningen for bygging av flere og bedre sykehjemsplasser. Vi sørger for at flere sykehjem kan få kjøkkenet tilbake. Vi får på plass et nasjonalt eldreombud og en samboergaranti for eldre på sykehjem. Vi lovfester dagaktivitetstilbud for hjemmeboende personer med demens. Dette er mer enn Ap kan vise til i sine år i regjering, slår Listhaug fast.

- Ufint

Kari Kjønaas Kjos (Frp) ledet helse- og omsorgskomiteen på Stortinget i forrige periode. Hun reagerer på Ap's Alvheim-angrep.

- Jeg syns det er ufint å tillegge meninger til dem som ikke lenger er blant oss, sier Kjos, og legger til:

- Alvheims harmdirrende pekefinger hadde heller blitt rettet mot Arbeiderpartiet, som er opptatt av system og ideologi. Alvheim snakket alltid om brukeren og satte enkeltmennesket i sentrum. Det har vi videreført i alt vi sier og gjør, sier Kjos, som påpeker at nettopp det å gi brukerne - de eldre - flere rettigheter, er akkurat slik Alvheim tenkte.

Kjerkol mener Frp sitter og sover mens det bygger seg opp en bemanningskrise. Vi spør hva hun selv hadde gjort hvis hun var eldreminister:

- Da måtte vi ha fått opp utdanningskapasiteten, bygget opp mye flere dagaktivitetstilbud for mennesker med demens og innført klare kvalitetskrav i eldreomsorgen i alle landets kommuner. Fylkesmannen må også utstyres med dedikerte team for å hjelpe kommunene som er lengst unna den kvaliteten vi skal ha. Det koster penger, men det krever at man gjør ting annerledes enn i dag, sier Kjerkol.