- Alvheim tuller om legemangel

- Her mangler vi leger på de fleste avdelinger, sier direktør ved Harstad Sykehus, Bjørn Nygaard. Han reagerer kraftig på påstanden fra lederen i Stortingets sosialkomité, John Alvheim, om at det ikke finnes legemangel i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nygaard mener Arbeidsdirektoratets prosjektet med å rekruttere leger i Tyskland er bra. Men anklagen om treghet kaster han tilbake til sentrale myndigheter.

- Vi har hatt to bosniske leger her ved sykehuset i tre år, De har ennå ikke fått godkjenning som spesialister fra Statens helsetilsyn. Derfor går de som assistentleger. De er utmerkede folk som vi hadde ansatt som spesialister på dagen om vi hadde fått det, sier Nygaard.

Han tar også avstand fra at sykehusene er for trege med å ansette utenlandske leger.

- Vi har hørt den samme kritikken både fra Helsedepartementet og fra arbeidsmarkedsmyndighetene. Men de må være tålmodige. Å ansette en lege er en omstendelig prosedyre. Det er naivt å tro at det tar noe særlig mindre tid enn et halvt år å ansette en lege. Vi må tross alt følge en del prosedyrer og drive en form for utsiling, sier Nygaard til Dagbladet.

Han sier legerekrutteringsprosjektet er bra og mener det absolutt bør fortsette.
- Vi har fått en liste med navn fra Arbeidsdirektoratet og plukket ut fire. En av legene falt ut på grunn av for dårlige referanser. De andre tre jobber vi videre med. Det tar tid å kontrollere referanser. En viss utsiling må det være. Det er også viktig at legene kommer hit og ser på forholdene vi lever under her i Nord-Norge før de tar med seg familien og flytter, sier Nygaard.

Han avviser at det er legenes ønske om å jobbe overtid som hindrer nyansettelser.

- Nei, noen vil ha en rimelig arbeidstid, andre vil jobbe mye. Etter lønnsoppgjøret i fjor fikk vi vel noen flere til å jobbe mer overtid på sykehuset, det var jo også hensikten, sier Nygaard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer