Alvor og humor i Frogner Grendehus

Ni uker har Nes herredsrett brukt på å gå gjennom bevisene i trippeldrapssaken. I salen har stemningen vekslet mellom blodig alvor og allmenn latter, harmdirrende sinne og varme kjærlighetserklæringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her er et knippe av de sitatene vi husker best:

I begynnelsen av rettssaken var det de fire tiltalte som måtte forklare seg for retten. Vel vitende om at journalistene i salen ville bringe informasjonen videre, forklarte de seg om de mest personlige ting.

- Han tålte ikke trynet på meg og jeg tålte ikke trynet på ham, sa Veronica Orderud da hun ble bedt om å forklare seg om svigerfaren Kristian Orderud. Det iskalde forholdet til søsteren Kristin Kirkemo Haukeland ble godt illustrert da Veronica med harmdirrende stemme sa:

- Jeg vil aldri mer ha kontakt med den jenta igjen - uansett hva som skjer!

Veronica brast flere ganger ut i gråt under sin forklaring. Også ektemannen Per kjempet mot følelsene.

Ekteparets følelser har også vært et tema for retten: Mange av vitnene har fått spørsmål om ekteparet virkelig ble overrasket da de fikk vite om drapene og om oppførselen etterpå tydet på at sorgen var ekte.

- Jeg tror det er mange her i salen som heller ville instruere en tømmerstokk, enn å få Per Orderud til å lage et følelsesutbrudd som ikke er ekte, sa advokat Cato Schiøtz i sin kommentar.

Vitnemålet til Bodil Kirkemo, mora til Kristin og Veroncia, var et av de mest følelsesladde øyeblikkene i retten. Advokat Tor Kjærvik måtte fysisk holde fast Kristin for at hun ikke skulle reise seg å ta til motmæle mot mora som beskyldte Kristin for å lyve i trippeldrapssaken og skyve skylda over på andre.

Kjærviks stemme dirret da han spurte Bodil Kirkemo hvorfor hun var så fordømmende mot Kristin.

- Du skal ikke fortelle meg om ungene mine. Jeg kjenner Kristin best av meg og deg! sa mora.

Kristin sa i retten at ektparet Orderud og Lars sammen planla drapene, men at hun ikke var med.

- Når man sitter i det til halsen, skylder man kanskje på andre, sa Per.

En del av de kriminelle vennene til Kristin og Lars, brakte latteren inn i rettssalen. Da Vetle Hrtska ble spurt om hva som var yrket hans, svarte han med høy og klar stemme: - Kriminell.

Han hadde en god forklaring på hvordan han kunne huske akkurat hvilken dag han lånte bort bilen sin.

- Jeg hadde akkurat sluppet ut av varetekt og skulle ha sex med kjæresten min hele natta. Da kunne jeg like godt låne bort bilen til Kristin og Lars, sa Hrtska.

Mange av vitnene i det kriminelle vitnene hadde imidlertid vansker med å huske hva de hadde sagt til politiet. Den tidligere tennisstjernen Morten Rønneberg ordla seg slik om sine tidligere avhør:

- Det var bare synsing fra min side. Jeg hadde meninger om det meste på den tida, sa han.

Mobiltelefoner _ både fra forsvarerbenken, tilhørerplass og aktoratet - har avbrutt retten. Da Kristins eks-kjæreste Cato Pedersen sto i vitneboksen, ringte også hans mobiltelefon.

- Bare ta den du, Pedersen, jeg har ikke flere spørsmål,sa statsadvokat Jørn Sigurd Maurud.

Av spørsmålsstillingen kom det tydelig fram at aktørene ikke alltid trodde på det som ble sagt.

- Så dere fire karene satt altså og delte en sixpack øl fram til klokka fire på natta?

spurte Cato Schiøtz da Jan Christian Paust satt i vitneboksen. Paust svarte ja.