Alvoret har seget inn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alvoret har utvilsomt seget inn over Europas politiske ledere, etter helgas internasjonale toppmøter. I går kom nyhetene om krisepakker som perler på ei snor. Først ute var Storbritannias statsminister Gordon Brown, dernest og vår egen Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen. Samtidig kom meldingene fra Paris om at 15 euroland koordinerer sine anstrengelser med liknende kriseløsninger for sine lands banker.

Det er vanskelig å si om dette har sammenheng med G7-landenes møte i Washington i begynnelsen av helga, der det ble erklært at «alle tilgjengelige midler» skal tas i bruk for å stabilisere den globale finanssektoren. Men før helga var omme, tok altså flere regjeringer konkrete virkemidler i bruk. Den britiske redningsplanen ble avslørt i Sunday Times og blir ifølge avisa kunngjort mandag. Da er det også en mulighet for at London-børsen vil bli midlertidig stengt, slik at markedet kan fordøye innvirkningen av den drastiske avgjørelsen til Gordon Browns regjering.

I Oslo hasteinnkalte regjeringstoppene til felles pressekonferanse med sentralbanksjef Svein Gjedrem seint i går ettermiddag for å redegjøre for den norske redningspakken. Regjeringen og Norges Bank legger ut statsobligasjoner for 350 milliarder kroner for å sikre bankene finansiering. Småbankene skal tilbys to års fastrentelån. Dette skal bidra til å bedre flyten av penger mellom bankene.

Størrelsen på beløpet og tidspunktet for redegjørelsen understreker hvor alvorlig den internasjonale finanskrisen er, også for Norge. Spørsmålet er om den er tilstrekkelig til gjenopprette tilliten mellom bankene. Det vil vise seg de nærmeste dagene. Over tid er det åpenbart at renta også må ned slik at boligsalget tar seg opp igjen. Regjeringen viser med dette nødvendig handlekraft, og vi håper i det lengste den har kontroll over situasjonen.