BLE GRILLET: Statsminister Erna Solberg ble i dag grillet av Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite om riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av objektsikring. Erna Solberg sier regjeringen burde kommunisert bedre, tydeligere og tidligere til Stortinget.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BLE GRILLET: Statsminister Erna Solberg ble i dag grillet av Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite om riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av objektsikring. Erna Solberg sier regjeringen burde kommunisert bedre, tydeligere og tidligere til Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

- Alvoret i rapporten fra Riks­revisjonen er overhodet ikke svekket

Kritikken fra opposisjonen er ikke stilnet av statsminister Erna Solbergs forklaring i dag. Vippepartiet KrF utelukker fortsatt ikke mistillit.

- Høringen bekrefter at det har vært grunnlag for den sterke kritikken som Riksrevisjonen har kommet med, sier lederen i kontroll- og konstitusjonskomiteen Dag Terje Andersen (Ap) etter dagens høring.

- Regjeringen har ikke fått en samlet og helhetlig gjennomgang av status for sikringen, hvor lang tid det tar og hva kostnadene blir. Stortinget burde selvsagt ha blitt informert når en frist Stortinget har fastsatt, skyves ti år fram i tid, sier han.

Han vil ikke svare på om det for Ap's del er mer eller mindre sannsynlig at de vil stemme for et mulig mistillitsforslag etter høringen i dag, men på spørsmål om han mener statsministeren feilinformerte Stortinget sier han følgende:

- Det statsministeren sa om at det var meldt grønt, innrømmer hun selv at var feil. Da har ikke jeg behov for å uttrykke meg mildere.

I sin forklaring i dag tok Solberg selvkritikk.

Hun sa at regjeringen burde gitt tydeligere og mer sammenhengende informasjon om at politiets og forsvarets sikring av objekter er mer komplisert og tidkrevende enn forutsatt.

Hun beklaget også upresis informasjon i fjorårets høring i Stortinget.

- Alvoret ikke svekket

Beklagelsen er ikke nok til å få vippepartiet KrF til å utelukke mistillit.

- Alvoret i rapporten fra Riksrevisjonen er overhodet ikke svekket. Den står seg gjennom det etatssjefene har uttalt, og det statsrådene har sagt i dag. Vi vil ikke avskrive noe på dette tidspunktet. Men vi er glade for at regjeringen tar selvkritikk og viser en ydmyk holdning, sier KrFs medlem i kontrollkomiteen, Hans Fredrik Grøvan til Dagbladet.

Han sier høringen bekreftet at regjeringen i fjor ga en sminket versjon av oppfølgingen av sikkerhet og beredskap.

I høringen konfronterte Torgeir Knag Fylkesnes Solberg om mange feil.

- Jeg synes det er påfallende at dere sier veldig mye feil. Stortinget får stadig nye opplysninger. Hvorfor sier dere så mye feil til Stortinget og hvorfor retter dere det ikke opp? ville han vite.

- Jeg mener ikke at vi sier mye feil. Men det oppstår og det kan være upresisheter. Det er viktig å huske at dette er komplisert materie, med forskjellige instrukser. Etter å ha hørt høringen sist tror jeg det også kan være tilfeller dere en snakker forbi hverandre, var svaret fra statsministeren.

- Tar lett på det

Fylkesnes synes dette er underlig.

- Dette er ikke så komplisert, dette er ikke så vanskelige som de skal ha det til.

- Jeg synes de tar ganske lett på det. Du skal ikke etter grunnloven gi feilinformasjon til Stortinget, sier han til Dagbladet.

SV har ikke konkludert om mistillit eller veien videre, men vil sette seg ned allerede i morgen for å diskutere dette.

- Det mest alvorlige er at de har nedvurdert fundamentalt sikkerhet for Norge. På mange måter gjort Norge mer utrygt og sårbart enn nødvendig. Så er det alvorlig i seg selv at vi har en regjering som snakker feil. Slik kan vi ikke ha det, mener han.

- Andre kunne ikke fått til mer

På spørsmål om hun frykter mistillit, svarer Solberg:

- Jeg mener vi har svart på spørsmålene, men på noen områder kunne vi vært bedre. Men det er opp til kontroll- og konstitusjonskomiteen å bestemme seg for hva de mener om dette. Jeg mener det vanskelig å se at noen annen regjering realistisk sett kunne gjort og fått til mer på disse områdene, sier hun.