Slår tilbake:

- Alvorlig anklage

I sin nye bok går assisterende helsedirektør Espen Nakstad hardt ut mot Raymond Johansen. Nå slår han tilbake.

SLÅR TILBAKE: Raymond Johansen slår tilbake mot Espen Nakstad. Foto: Ali Zare / NTB
SLÅR TILBAKE: Raymond Johansen slår tilbake mot Espen Nakstad. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- I dag har flere medier gjengitt passasjer fra Espen Rostrup Nakstads nye bok. I boka antyder han at det er Oslos feil at vi fikk en andre smittebølge i Norge i fjor høst. Det er en alvorlig anklage, skriver Raymond Johansen i kveld i et innlegg på Facebook.

Han understreker at han selv ikke har lest boka.

- Selv om det er krevende å skulle kommentere utdrag av en bok jeg ikke har hatt mulighet til å lese, og der mediene selvsagt gjør sine utsnitt, vil jeg gjerne dele noen tanker, fortsetter Johansen i innlegget.

- For det første: Jeg har fått opplyst at Nakstad i innledningen til boka si skriver at dette er hans private meninger med mindre noe annet er oppgitt. Dette er forvirrende og vitner om manglende rolleforståelse som høytstående statlig tjenesteutøver.

Johansen fortsetter:

- For det andre: Det er ikke sant at det rådet full forvirring om hvilke regler som gjaldt i Oslo i fjor høst. Befolkningen forholdt seg til strenge og klare tiltak over lang tid. På et tidspunkt i september i fjor innførte vi flere nye tiltak, men tre av tiltakene Helsedirektoratet nevnte for oss valgte vi å innføre andre varianter av, skriver han - og viser til forbudet mot flere enn fem gjester i private hjem, stopp i innslipp på utesteder kl. 22 og forbud mot ikke-undervisningsrelaterte arrangementer på universiteter og høgskoler.

Han skriver videre at han mener at Helseministeren uttrykte at han var fornøyd med Oslos tiltak, og oppfordret andre kommuner til å ta i bruk de samme tiltakene.

- For det tredje: Oslo kommune har hatt god dialog med nasjonale helsemyndigheter gjennom pandemien, og de har etter ønske fra oss sendt menyer av mulige tiltak vi kan vurdere. Vi har fulgt de aller fleste rådene, noen ganger har vi innført litt strengere tiltak, andre ganger litt mildere. Det er fordi vi som kommune har et selvstendig lovpålagt ansvar for å vurdere tiltak opp mot smittesituasjonen og hvilken belastning det er forholdsmessig å utsette befolkningen for. Her kan ikke kommunene skyve staten foran seg. Dette ansvaret er vårt. Det kan virke som om Nakstad ikke er fornøyd med denne ansvarsfordelingen, men det er altså fastsatt i smittevernloven, skriver Johansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer