Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Alvorlig at Anundsen holdt tilbake informasjon

Det sier KrF om ny asylbarn-avsløring.

UNDER PRESS - IGJEN: Justisminister Anders Anundsen (Frp) får kritikk for ikke å ha varslet om protestene fra afghanske myndigheter om at returen av afghanske asylsøkere fra Norge var for stor. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
UNDER PRESS - IGJEN: Justisminister Anders Anundsen (Frp) får kritikk for ikke å ha varslet om protestene fra afghanske myndigheter om at returen av afghanske asylsøkere fra Norge var for stor. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er alvorlig at justisminister Anders Anundsen (Frp) ikke har lagt fram all informasjon kontroll- og konstitusjonskomiteen har bedt om, sier KrFs komitémedlem Hans Fredrik Grøvan (KrF).

Afghanske myndigheter protesterte i november i fjor på at Norge tvangsreturnerte så mange asylsøkere, særlig kvinner og barn, meldte Bergens Tidende torsdag.

- Dette er alvorlig tilbakeholdelse av viktig og relevant informasjon, sier Grøvan til NTB.

Han peker særlig på at det nå kommer fram at afghanske og norske myndigheter tolket returavtalen de hadde inngått, ulikt.

Mistillit? Han sier partiet også ser alvorlig på at myndighetene «har gått etter lavthengende frukter» for å oppnå målene som er satt for returer i 2014.

Likevel vil han ikke spekulere på om avsløringene kan føre til et mistillitsforslag mot Anundsen. Han viser til at kontrollkomiteen skal avholde høring i saken.

- Jeg synes justisministeren skal få anledning til å gjøre rede for seg og svare på spørsmålene. Så får vi komme tilbake til det spørsmålet når høringen er avholdt, sier han.

Grøvan viser dessuten til at KrF og Venstre ble enige med regjeringen om en ny asylforskrift i desember.

- Jeg tror han vil være lojal og følge den opp, sier KrF-politikeren.

Diskuterer brudd Kristelig Folkepartis sentralstyre skal fredag diskutere et forslag om å bryte regjeringssamarbeidet på grunn av håndteringen av asylbarnsaken.

Mange i partiet er opprørt over at norske myndigheter i fjor sendte ut flere asylbarn som har vært lenge i Norge, til tross for avtalen med KrF og Venstre om at hensynet til barns beste skal tillegges større vekt enn før.

Nestleder Dagrun Eriksen har imidlertid gjort det klart at partiet ikke skal ta noen stor diskusjon om samarbeidet nå.

Partileder Knut Arild Hareide ville ikke uttale seg om saken torsdag.

(NTB)