- Alvorlig at de anklager Pakistan for å skjule bin Laden

For første gang har en høytstående NATO-kilde anklaget pakistansk etteretning for å skjule Osama bin Laden.

HER? I Chitral-provinsen i nordvest-Pakistan skal Osama bin Laden befinne seg, ifølge en høytstående NATO-kilde. Der skal han bo under beskyttelse av pakistansk etteretning. Foto: EPA
HER? I Chitral-provinsen i nordvest-Pakistan skal Osama bin Laden befinne seg, ifølge en høytstående NATO-kilde. Der skal han bo under beskyttelse av pakistansk etteretning. Foto: EPAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): I dag avslørte en høytstående anonym NATO-tjenestemann at de vet hvor Osama bin Laden befinner seg. al-Qaida-toppen skal bo i den nordvestlige delen av Pakistan, det samme skal hans nestkommanderende Ayman al-Zawahiri.

CNN-intervjuet har fått enorm oppmerksomhet over hele verden de siste timene, men rådgiver ved Utenrikspolitisk institutt (NUPI), Helge Lurås, mener det ikke er nytt at NATO vet omtrent hvor bin Laden befinner seg.

- Alvorlig beskyldning Det som er nytt er hvor de plasserer skylda for at han ikke er pågrepet.

- Det nye i CNN-intervjuet er at folk høyt oppe i NATO-systemet lekker at de tror den pakistanske etteretningstjenesten (ISI) aktivt beskytter bin Laden og hans nestkommanderende Ayman al-Zawahiri. Dette er spekulasjoner man har hørt tidligere, men ikke fra offisielle representanter på vestlig side.

- Dette er en temmelig alvorlig anklage mot ISI. Men hvis ISI faktisk beskytter ham, tror jeg det er mer sannsynlig at bin Laden gjemmer seg bort i en pakistansk storby, som Karachi, sier NUPI-rådgiver Helge Lurås.

- bin Laden kan være død Lurås mener videre at det er svært vanskelig å vite hva man skal tro - om bin Laden er i det hele tatt er i live, eller hvor han eventuelt befinner seg.

- Amerikanske representanter har i flere år sagt at man ikke vet hvor han er, og at man ikke har noen troverdige spor. CIA-kilder sier at de ikke har hørt fra ham siden 2002. Men samtidig har CIA bekreftet at en rekke videoer og radiointervjuer med bin Laden har vært autentiske. Det er ikke lett å vite hva man skal tro, verken om bin Laden, eller om hva amerikansk etterretning faktisk vet. Noen mener bin Laden alt er død, sier Lurås.

President Barack Obama er nå i sluttspurten foran kongress- og senatsvalget i USA. Demokratene er på bakbeina, og pågripelsen av bin Laden ville vært en massiv seier som forgjengeren George W. Bush aldri fikk innkassert.

- bin Laden viktig i live Lurås mener Bush hadde vel så stor interesse av å holde bin Laden i live og ute i verden, som et spøkelse man kunne skylde på og bruke for å oppnå politiske mål.

ETTERSØKT: Osama bin Laden har vært verdens mest ettersøkte mann siden 11. september 2001. Dette bildet er udatert og er tatt mens bin Laden holder en tale i Afghanistan. Foto: AFP
ETTERSØKT: Osama bin Laden har vært verdens mest ettersøkte mann siden 11. september 2001. Dette bildet er udatert og er tatt mens bin Laden holder en tale i Afghanistan. Foto: AFP Vis mer

- Det at bin Laden blir beskyttet av pakistansk etterretning, er ikke usannsynlig. De har aldri vært helhjertet i å delta i «krigen mot terror». Men også andre har hatt interesse av at al-Qaida blir oppfattet som en trussel, ikke minst George W. Bush. Det var helt klart viktig å kunne spille på al-Qaida og konstruere forbindelser mellom al-Qaida og Saddam Hussein, i opptakten til invasjonen av Irak. Dersom bin Laden hadde vært drept eller tatt til fange rett etter 11. september 2001, ville ekspansiv amerikansk utenrikspolitikk vært vanskeligere å legitimere både internt i USA, men også blant allierte i utlandet. Terrorfrykten har muliggjort en rekke politiske tiltak, sier Lurås.

Andre avsløringer i CNN-intervjuet er at USAs krigsplan i Afghanistan strekker seg til 2014. Obama har lovet at amerikanerne skal starte sin tilbaketrekning allerede neste sommer.

- Det amerikanske militære kan krige i Afghanistan i en evighet. Hvis ikke man klarer å oppnå forsoning i Afghanistan og tillater den afghanske regjering å fungere og tilby sikkerhet til landets innbyggere, vil vi aldri komme oss vekk, sier CNNs NATO-kilde.

NUPI-RÅDGIVER: Helge Lurås. Foto: nupi.no
NUPI-RÅDGIVER: Helge Lurås. Foto: nupi.no Vis mer