- Alvorlig at nasjonale klenodier kunne blitt skadet

Politiet tror seks branntilløp ved museene på Bygdøy er påsatt.

FLERE BRANNER: 
Brannmannskaper rykket tirsdag kveld ut til et branntilløp i Frammuseet på Bygdøy i Oslo.
Det er mistanke om at brannen, samt fem andre branner i området den siste tida, er påsatt. 
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
FLERE BRANNER: Brannmannskaper rykket tirsdag kveld ut til et branntilløp i Frammuseet på Bygdøy i Oslo. Det er mistanke om at brannen, samt fem andre branner i området den siste tida, er påsatt. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Politiet etterforsker seks branntilløp i nærheten av museene på Bygdøy etter at det var brann ved Frammuseet tirsdag kved. Brannene har oppstått i området rundt Frammuseet og Sjøfartsmuseet, samt en privat vei i området, fra slutten av februar fram til nå.

Ingen er foreløpig pågrepet eller mistenkt i saken.

- Vi ser på seks branntilløp i løpet av en periode på i underkant av to uker. Brannene har startet i søppelkasser, og vi har grunn til å tro at de er påtent, sier politiinspektør Gro Smogeli til Dagbladet.no.

- Alvorlig
Smogeli er leder for finans- og miljøkriminalitetseksjonen ved Oslo politidistrikt, som nå etterforsker branntilløpene sammen med Sentrum politistasjon. De har i løpet av dagen samlet inn informasjon om de seks branntilløpene, og krimteknikere har undersøkt stedet. 

Tirsdag kveld begynte det å brenne i en stabel med paller og dører som sto lent inn til en vegg utenfor Fram-museet. I tillegg brant det i en veltet søppelkasse i nærheten. I går kveld ble det også meldt at Kon-Tiki-museet var forsøkt påtent med en gjenstand som ble kastet gjennom et knust vindu, men ifølge NTB er det ikke funnet noe brennbart materiale innenfor vinduet.


- Vi ser alvorlig på denne saken fordi det var en risiko for at nasjonale klenodier kunne gått tapt, sier Smogeli.

Smogeli sier at det statistisk sett ofte er barn og ungdom som står bak søppelkassebranner, men vil ikke komme med noen antakelser om hvem gjerningspersonen eller -personene kan være. 

Politiet har også hatt kontakt med flere vitner etter brannene i går, men ønsker ikke å gå ut med hva vitnene har forklart. Politiet skal i løpet av onsdagen gjennomføre en rundspørring i området.

- Vi håper at både de krimtekniske undersøkelsene og rundspørringen skal gi nye spor. Vi etterforsker denne saken bredt, sier Smogeli.

- Vet hvilke verdier vi har
De tre museene på Bygdøynes - Frammuseet, Sjøfartsmuseet og Kon-Tiki-museet, går nå sammen for å forbedre vaktholdet utenfor museene.

NASJONALE KLENODIER: På Kon-Tiki-museet oppbevares blant annet sivbåten Ra to. Foto:
Foto: Morten Holm / SCANPIX
NASJONALE KLENODIER: På Kon-Tiki-museet oppbevares blant annet sivbåten Ra to. Foto: Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

- Vi møttes i natt og ble enige om at vi må bli enda bedre på vakthold. De tre museene samarbeider godt. Vi er ikke naive, og vi er fullstendig klar over hvilke verdier vi har hos oss, sier styreformann i Kon-Tiki-museet, Thor Heyerdahl jr., til Dagbladet.no.

Heyerdahl kom til museet sent i går ved en tilfeldighet, da han skulle overnatte på en hybel knyttet til museet. Etter at han først forvekslet noen sivile politimenn med innbruddstyver, ble han klar over at det hadde vært brann er på stedet. Han synes det er vemmelig å tenke på at det kan gå en ildspåsetter rundt museene, men ser ikke på det som en stor trussel.

- Jeg er ikke spesielt bekymret etter dette. Vi har hatt godt vakthold, og vil skal få bedre, sier Heyerdahl jr.

Politiet har beslaglagt opptak fra overvåkningskameraer rundt museene, og skal også gå gjennom dette materialet.

KJENT POLARSKUTE: På Fram-museet står polarskuta Fram. Foto: photojenni: The Fram Museum/ Creative Commons
KJENT POLARSKUTE: På Fram-museet står polarskuta Fram. Foto: photojenni: The Fram Museum/ Creative Commons Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer