- Alvorlig bekymring

Fredag formiddag møttes Nato-sjef Jens Stoltenberg og Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu i Istanbul. Seinere på dagen skal han møte president Erdogan.

MØTE: Nato-sjef Jens Stoltenberg skal møte president Recep Erdogan seinere fredag. Foto: NTB Scanpix
MØTE: Nato-sjef Jens Stoltenberg skal møte president Recep Erdogan seinere fredag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag møttes Nato-sjef Jens Stoltenberg Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu i Istanbul.

- Jeg har delt min alvorlige bekymring over denne pågående operasjonen og hvilken fare for ytterligere destabilisering av regionen den innebærer, sa Stoltenberg etter et møte med Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu, ifølge NTB.

- Selv om Tyrkia har alvorlige sikkerhetsmessige bekymringer, forventer vi at Tyrkia viser tilbakeholdenhet, sa han.

Tyrkias utenriksminister stilte krav til Nato.

- Det er ikke nok å si: «Vi forstår deres legitime bekymring». Vi forventer klar og høylytt solidaritet, sa Cavusoglu.

Seinere på dagen vil han møte president Recep Erdogan. Det er ventet at Stoltenberg vil ta opp Tyrkias offensiv i Syria med Erdogan.

Offensiv

Onsdag gikk tyrkiske kampfly og bakkestyrker til angrep mot mål i Nord-Syria. Torsdag fortsatte offensiven med uforminsket styrke.

Fredag formiddag opplyste det tyrkiske forsvarsdepartementet at 49 nye miltante kurdere er blitt drep som følge av militæroperasjonen, melder Reuters. Totalt skal 277 militante kurdere være drept.

Forsvarsdepartementet melder også at én tyrkisk soldat skal være drept, samt at ytterligere tre soldater skal være skadd som følge av offensiven.

ANGREP: Tyrkias president, Recep Erdogan, bekrefter at den militære operasjonen mot kurdiske områder i Syria, er i gang. Video: NTB Scanpix Vis mer

Tyrkia og Nato

Torsdag advarte professor ved NTNU, Jo Jakobsen, om at konflikten kan påvirke Tyrkias forhold til Vesten og Nato. Under Erdogan har Tyrkia ført en mye mer selvstendig utenrikspolitikk over de siste åra, mener han.

- De har gjort mange ting som strider med de fleste Nato-lands interesser. Det viktigste er at de har gått imot USAs ønsker. Med den siste konflikten reiser det seg et spørsmål om Tyrkias framtid i Nato.

Onsdag advarte Nato-sjef Jens Stoltenberg om «handlinger som fører til ytterligere destabilisering, økt spenning og nye lidelser». Samtidig sa han at han stoler på at Tyrkia vil vise tilbakeholdenhet.

- Stoltenberg vet at han må være veldig forsiktig med sine uttalelser. Det her blir en prosess hvor Tyrkias rolle blir et større problem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer