AstraZeneca-vaksinen

Alvorlig bivirkning bekreftet

En fersk nordisk studie bekrefter den sjeldne men alvorlige bivirkningen etter AstraZenecas coronavaksine Vaxzevria.

ALVORLIG BIVIRKNING: Fem mennesker døde av blodpropp, lave blodplater og blødninger etter å ha tatt AztraZeneca-vaksinen i Norge. En fersk nordisk studie bekrefter sammenheng mellom sykdommen og vaksinen. Foto: Andrew Matthews / POOL / AFP / NTB
ALVORLIG BIVIRKNING: Fem mennesker døde av blodpropp, lave blodplater og blødninger etter å ha tatt AztraZeneca-vaksinen i Norge. En fersk nordisk studie bekrefter sammenheng mellom sykdommen og vaksinen. Foto: Andrew Matthews / POOL / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Coronavaksinen Vaxzevria, også kjent som AstraZeneca-vaksinen, er forbundet med økt forekomst av lave blodplater og venøs blodpropp i hjernen.

Samtidig er det ikke funnet en tilsvarende sammenheng for de to mRNA-vaksinene Comirnaty og Spikevax. Det viser nye resultater fra folkehelseinstituttene i Norge, Danmark og Finland, skriver FHI på sine nettsider onsdag.

Den nordiske studien er gjennomført av forskere fra Folkehelseinstituttet, det danske Statens Serum Institut og det finske folkehelseinstituttet THL, som har brukt helsereregisterdata fra de tre landene

Bekrefter tidligere studier

Dataen er brukt for å undersøke risikoen for blodpropper og lave blodplater etter ulike typer coronavaksinasjon.

Forskerne fant 12 ganger økt forekomst av sinusvenetrombose (venøs blodpropp i hjernen) og 4 ganger økt forekomst av lave blodplater i perioden 28 dager etter vaksinasjon med Vaxzevria. Dette tilsvarer henholdsvis 1,6 og 4,9 ekstra tilfeller per 100 000 vaksinerte.

Det nordiske samarbeidet bekrefter dermed en sjelden, men alvorlig bivirkning etter coronavaksinasjon med coronavaksinen Vaxzevria fra AstraZeneca.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer