- Alvorlig diagnose

Kreftformen som kongen er rammet av er alvorlig, sier medisinske eksperter. Legene kan ikke si med sikkerhet om kreften har spredd seg før etter operasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Muskelinfiltrerende kalles den formen for blærekreft kongen er rammet av. Skal han bli frisk av sykdommen må legene operere bort hele urinblæren.

- Dette regnes som en alvorlig kreftsykdom. Men oppdages den på et tidlig stadium og behandles på en riktig måte kan man bli helt frisk, sier seksjonsoverlege Augun Blindheim ved Urologisk avdeling ved Regionssykehuset i Trondheim til Dagbladet.no.

Røntgen forteller ikke alt

Kongens leger har så langt det er mulig undersøkt om kreften har spredd seg. Men dessverre kan legene ikke være sikre før han er operert.

- Dessverre forteller ikke røntgen nødvendigvis alt. Først under operasjonen får man undersøkt eksempelvis lymfeknuter i nærheten av blæren. Man må også undersøke selve blæren etter operasjonen, sier Blindheim til Dagbladet.no.

Blindheim forteller også at det er vanskelig å anslå noen tall for helbredelse av kreftformen. Men hun understreker at det alltid er en god beskjed å si til pasienten at legene har oppdaget kreften på et tidlig stadium.

- Men kreft har med seg en del usikkerhet, så man kan ikke si på forhånd at du blir helt frisk. Det er lettere å gi en prognose etter operasjonen når det gjelder denne typen blærekreft, sier Blindheim.

Hvis kreften har spredd seg vil legene sette i gang tilleggsbehandling. De kan være cellegift eller strålebehandling. Dessverre har ikke disse behandlingene så god virkning på denne typen kreft.

- Har kreften spredd seg er dette en utrygg og usikker situasjon for pasienten, sier Blindheim til Dagbladet.no.

Røyking øker risikoen

Som ved en rekke andre kreftformer øker røyking risikoen for å få denne typen kreft.

- Alle kan få denne typen kreft. Men røyking er hovedrisikoen utenom eksempelvis gener. Det viser seg også sammenhengen er større ved urinblærekreft enn de fleste andre kreftformer, sier avdelingsleder ved Kirurgisk på Haukeland universitetssykehus og professor i urologi, August Bakke, til Dagbladet.no.

Bagge forteller at rundt 1100 nye tilfeller av blærekreft registreres hvert år.

For mer informasjon:

<B>BLÆREKREFT:</B> Kongen har fått en alvorlig kreftform, sier medisinske eksperter.