Lønnsfesten i Oslo-skolen

«Alvorlig feilinformasjon»: - Avtalen finnes ikke

Norsk Lektorlag tar bladet fra munnen og beskylder skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) for å spre feilinformasjon. - Avtalen hun hele tida snakker om, finnes rett og slett ikke.

I HARDT VÆR: Snart skal Inga Marte Thorkildsen grilles i høring - fram til da kommer stadig flere kritiske røster til overflaten. Foto: Heiko Junge / NTB
I HARDT VÆR: Snart skal Inga Marte Thorkildsen grilles i høring - fram til da kommer stadig flere kritiske røster til overflaten. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er alvorlig feilinformasjon fra byrådens side.

Leder for Norsk Lektorlag i Oslo, David Løvbræk, tar et oppgjør med skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

Årsaken er avsløringer om direktørenes lønnsfest i utdanningsetaten, og Thorkildsens påstand i ettertid om at hun endret prosedyre samråd med fagforeningene i skolen.

Dette stemmer ikke, ifølge Løvbræk.

- Det byråden sier, medfører ikke riktighet. Så vidt jeg kan se, har hun bare snakket med én fagforening, nemlig Utdanningsforbundet, sier han.

Tidligere har Dagbladet også kunne fortelle at Thorkildsen og utdanningsdirektør Marte Gerhardsen begge fryktet streik som følge av lønnsfesten, og at de hadde svært tett dialog med Utdanningsforbundets leder i Oslo. Sammen ble de tre enige om et «klokt budskap» i møte med kritikken, noe som har opprørt flere andre fagforbund.

- Avtalen finnes ikke

Thorkildsen framførte budskapet Løvbræk mener er uriktig på Facebook 25. oktober, og gjentok det på «Dagsnytt 18» 2. november.

Hun gjentok det på ny i et innlegg i Morgenbladet 20. november.

- Avtalen hun hele tida snakker om, finnes rett og slett ikke, annet som en eventuell uformell enighet på bakrommet mellom Utdanningsforbundet og byråden. Formelt finnes avtalen ikke, sier Løvbræk.

- Hun vil skape et inntrykk

Også Skolenes Landsforbund, Creo, Econa og Tekna sto utenfor løsningen Thorkildsen fattet med Utdanningsforbundet og kringkastet gjennom Dagbladet.

- Likevel gjentar Thorkildsen igjen og igjen at hun har inngått en avtale med fagforbundene. Dermed tar Thorkildsen oss til inntekt for noe vi ikke har vært med på. Dette er for å skape inntrykk av at hun har en samlet front i fagbevegelsen bak seg. Det har hun ikke, legger han til.

Denne uka kunne Dagbladet også fortelle om SMS-er der den omstridte lønnsfesten i Oslo-skolen ble begrunnet med likelønnshensyn.

Aina Stenersen i Oslo Frp er blant dem som reagerer sterkt på dette. Stenersen mener Thorkildsen har forsøkt å lure opposisjonen i Oslo og ikke gitt dem informasjonen hun skal gi.

- Ukultur

Tidligere har Dagbladet kunnet vise at Utdanningsforbundets leder i Oslo var sentral i utformingen av avtalen, og at hun bisto utdanningsdirektør Gerhardsen med å finne «et klokt budskap» å gi til kritisk presse.

Løvbræk mener saken avdekker en ukultur.

- I lang tid har vi hatt et avtaleverk i Oslo som diskriminerer fagforeninger som ikke er like store som Utdanningsforbundet. Nå legitimeres den forskjellsbehandlingen av byråden.

- Eneste kommunen

I tillegg til lønnsfest på direktørnivå har Dagbladet også dokumentert millionbruk på konsulenter, hodejegere og amerikansk ledercoaching. Opposisjonen i Oslo, samt flere på Stortinget, har reagert kraftig på pengebruken i Oslo-skolen SV og Thorkildsen styrer.

Da Dagbladet tidligere i høst fortalte om lønnsfesten, var Thorkildsen, utdanningsdirektør Marte Gerhardsen og Utdanningsforbundets Oslo-leder raskt ute med en «løsning»: Framover skulle fagbevegelsen inkluderes bedre i lønnspolitikken i utdanningsetaten.

Men Løvbræk har ikke hørt et kløyva ord om saken. Og Medbestemmelsesutvalget i Oslo (MBU) har Norsk Lektorlag ikke rett til å møte.

- Dere får ikke sitte ved voksenbordet?

- Du kan si det sånn. Oslo er den eneste kommunen i landet hvor vi ikke har rett til å delta i medbestemmelsesmøter med skoleeier.

Taus byråd

Siden lønnsfesten først ble omtalt, har byråden gjort intervjuer med NRK og Morgenbladet - ikke med Dagbladet.

I en e-post til Dagbladet svarer hun ikke på Dagbladets spørsmål, men hun gir følgende kommentar til Lektorlagets kritikk:

- Jeg har ikke gjort avtaler med fagforeninger om lønnsfastsettelser i utdanningsetaten. Initiativet kom fra Utdanningsforbundet, som sammen med ledelsen i utdanningsetaten ble enige om å gjøre om på systemet med lønnsfastsettelser, og de forankret dette i medbestemmelsesutvalget, hvor også andre fagforeninger er representert. Jeg er kjent med at utdanningsetaten i neste uke vil innkalle organisasjonene til et møte om denne saken. Der vil de ulike fagforeningene få mulighet til å komme med sine synspunkter, sier Thorkildsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer