Alvorlig mangel på drikkevann

Mens jødiske bosettere fyller opp svømmebassengene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange palestinere på Vestbredden vil mangle rent drikkevann denne sommeren, advarer en israelsk menneskeretts- organisasjon. Situasjonen forverres av jødiske bosettere som stjeler vann for å fylle opp sine svømmebasseng.

Vannmangelen kan gi alvorlige helsemessige og økonomiske konsekvenser for titusener av innbyggere på det okkuperte Vestbredden, ifølge en ny rapport som organisasjonen BTselem la fram tirsdag.

De viktigste årsakene til den akutte vannmangelen er ifølge rapporten at israelske myndigheter nedprioriterer behovene til palestinere i regionen, og at de palestinske selvstyremyndighetene ikke klarer å bore mange nok brønner. I tillegg har tørke rammet regionen i flere år på rad.

- Vannmangelen i Midtøsten er et svært alvorlig problem, og ekstra ille er det for palestinerne, som opplever at israelerne stjeler mye av det lille vannet de har, sier Kirsten Belck-Olsen, stedlig representant for Norsk Folkehjelp på Gazastripen.
Fyller svømmebasseng
Vannforbruket per innbygger i de palestinske delene av Vestbredden er i dag 66 liter om dagen. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er det forsvarlige minimumsforbruket 100 liter om dagen per innbygger.

Til sammenligning er vannforbruket blant israelere opptil fem ganger så høyt som blant palestinerne.

- Palestinere på Vestbredden blir generelt utestengt fra de fleste tilgjengelige vannressursene, sier Belck-Olsen til NTB på telefon fra Jerusalem.

- Mange av bosetterne argumenterer med at de får vann annet steds fra. Men våre erfaringer er at det pumpes vann inn til svømmebasseng og hageanlegg i bosetningene. Det er vann som bosetterne stjeler fra vannressursene som ligger i okkuperte områder på Vestbredden, vann som tilhører palestinerne, sier hun.


Dyrt kjøpevann
Flere hundre tusen palestinere har ikke innlagt vann, og de må derfor kjøpe den høyst nødvendige varen fra tankbiler, noe som er mellom tre og seks ganger så dyrt.

Mange fattige familier er tvunget til å hente vann fra usikrede brønner der vannet er forurenset, noe som fører til en oppblomstring av infeksjonssykdommer i fattige områder i løpet av sommermånedene.

I rapporten refererer BTselem til et israelsk vannselskap som ifølge flere kilder reduserer vannforsyningen til palestinere på Vestbredden om sommeren, for å kunne dekke behovene til de israelske bosetterne i området.

FULLT AV BAKTERIER: Fattige palestinere som ikke har råd til å kjøpe drikkevann, må hente det i usikrede brønner der vannet er forurenset, noe som fører til en oppblomstring av infeksjonssykdommer. Foto: Scanpix
FULLT AV BAKTERIER: Fattige palestinere som ikke har råd til å kjøpe drikkevann, må hente det i usikrede brønner der vannet er forurenset, noe som fører til en oppblomstring av infeksjonssykdommer. Foto: Scanpix Vis mer

Vanntyveri fører også til at tilførselen til innbyggere på Vestbredden reduseres. Tyveriene begås ofte av palestinere, men foregår i områder hvor Israel som okkupasjonsmakt har ansvar for å opprettholde lov og orden.


Helsefarlig i Gaza
Også på Gazastripen er vannsituasjonen kritisk.

- På grunn av den israelske blokaden av Gazastripen er det mangel på drivstoff som blant annet brukes til å drifte renseanlegg for vann og til vanningsanlegg for avlinger, sier Belck-Olsen.

Hun håper situasjonen nå bedrer seg i og med at flere grenseoverganger åpnes og drivstoff kommer inn.

Kvaliteten på vannet på Gazastripen er imidlertid forferdelig, og Verdens helseorganisasjon advarer mot helsefarlig vann.

- Urenset kloakk slippes ut i Middelhavet. Og forurenset vann fra havet trekker inn i grunnvannet i Gaza, noe som er svært helsefarlig, sier Belck-Olsen.

Alvorlig mangel på drikkevann