Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Alvorlig» mangel på medisinsk utstyr

Coronaviruset har nå spredd seg til alle kanter av Kina. I provinsen der smitten herjer som verst, har det ført til alvorlig mangel på medisinsk utstyr, ifølge guvernøren.

- LAGERET ER NESTEN TOMT: Guvernøren i Hubei, Wang Xiadong, opplyste onsdag om at det nå er alvorlig mangel på medisinsk utstyr - midt i utbruddet av Coronaviruset. Foto: NTB Scanpix
- LAGERET ER NESTEN TOMT: Guvernøren i Hubei, Wang Xiadong, opplyste onsdag om at det nå er alvorlig mangel på medisinsk utstyr - midt i utbruddet av Coronaviruset. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På en pressekonferanse onsdag sa guvernør Wang Xiaodong at mangelen på utstyr ikke lenger bare gjaldt i Wuhan, men at nærliggende byer i provinsen også er rammet, skriver The Guardian.

Til den kinesiske avisa Yicai forteller ansatte på et sykehus i Huanggang – en by beliggende 76 kilometer fra virusutbruddets episenter Wuhan, at mangelen på utstyr fører til at ansatte må benytte regnfrakker og plastposer som beskyttelse, ifølge kringkasteren CGTN.

- Det medisinske utstyret på vårt sykehus er bare nok til én dags arbeid, og vi kan ikke ta imot pasienter uten masker og beskyttelse. Lageret er nesten tomt og vi har ingen steder å kjøpe mer, forteller en av de ansatte.

MEDISINSK AVFALL: En ansatt håndterer utstyr brukt i forbindelse med coronaviruset på et deponi for medisinsk avfall i Yangzhou i den østlige provinsen Jiangsu. Foto: STR / AFP / NTB scanpix
MEDISINSK AVFALL: En ansatt håndterer utstyr brukt i forbindelse med coronaviruset på et deponi for medisinsk avfall i Yangzhou i den østlige provinsen Jiangsu. Foto: STR / AFP / NTB scanpix Vis mer

På et distriktssykehus skal legene ha fortalt at de må bli værende på sykehuset i timevis, fordi det ikke er nok utstyr til at de kan skifte.

Byen Huanggang ligger om lag to-tre timer med bil fra Whuan, og er hjem til om lag 7 millioner mennesker. Forrige uke, i forkant av den kinesiske nyttårsfeiringen, var det rundt fem millioner av Wuhans innbyggere som forlot byen. 60 til 70 prosent av dem skal ha dratt til byene Huanggang og Xiaogan, som nå er blant områdene med flest smittede.

På pressekonferansen onsdag lovet guvernør Wang at Huanggang ikke skulle bli den nye Wuhan.

Tusenvis sendt til Wuhan

Det svært smittsomme viruset er nå påvist i alle fastlandsregionene i Kina, skriver BBC.

Tirsdag morgen ankom 4 130 helsepersonell til Hubei-provinsen for å bidra i kampen mot viruset, skriver Time. Det ventet ytterligere 6 000 personer til regionen.

Det er også iverksatt byggingen av to midlertidige sykehus i Wuhan, hvor det ifølge myndighetene i løpet av kort tid vil være 10 000 senger tilgjengelig for behandling av personer med viruset.

Onsdag ankom også ni tonn med medisinsk utstyr donert fra Japan til Wuhan.

MASSEPRODUKSJON: Ved en fabrikk i Nantong, øst i Kina, produseres det blant annet beskyttelsesutstyr til helsepersonell, som skal sendes til områder hardt rammet av coronaviruset. Foto: STR / AFP / NTB scanpix
MASSEPRODUKSJON: Ved en fabrikk i Nantong, øst i Kina, produseres det blant annet beskyttelsesutstyr til helsepersonell, som skal sendes til områder hardt rammet av coronaviruset. Foto: STR / AFP / NTB scanpix Vis mer

Vurderer om viruset er en global helsekrise

Torsdag møtes Verdens helseorganisasjon (WHO) til nytt krisemøte i Genève i Sveits, der det skal avgjøres om coronaviruset er å regne som en internasjonal krise.

Da WHO holdt krisemøte om viruset torsdag forrige uke, hadde 18 personer mistet livet og 630 smittetilfeller var påvist. Det ble konkludert med viruset foreløpig ikke utgjorde noen global krise, og at man trengte mer informasjon før en avgjørelse ble tatt.

PÅ INNSIDEN: En amerikansk forsker og en ung mann forteller hvordan det er å være i Wuhan, etter at corona-viruset begynte å spre seg. Video: CNN og Dagbladet TV Vis mer

Ei uke seinere har både antallet døde og smittede eksplodert, og torsdag opplyste kinesiske myndigheter at viruset har resultert i 170 dødsfall og mer enn 7 700 smittede.

- Hele verden må være på vakt nå. Hele verden må handle, sa Michael Ryan, sjef for WHOs helsekriseprogram, onsdag.

I tillegg til Kina har det nå 16 andre land som har personer smittet med coronaviruset.

- Til tross for at antallet smittede utenfor Kina er relativt lavt, har dette potensial til et langt større utbrudd, sa generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus i WHO onsdag.

- De siste dagene har vi sett utbredelse av viruset, spesielt i noen land, og smitte fra menneske til menneske bekymrer oss.