- Alvorlig og uavklart etter nattens eksplosjon

Risiko for nedsmelting ved to reaktorer, ifølge Statens strålevern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Situasjonen ved kjernekraftverket Fukushima-Daiichii er uavklart og alvorlig, sier Astrid Liland, seksjonssjef i Statens Strålevern.

I natt eksploderte det igjen ved anlegget, i reaktorbygg tre. En liknende eksplosjon fant sted på lørdag i bygg en.
Eksplosjonene skyldes at temperaturen i reaktorkjernene er for høye.

Frykter nedsmelting
Den store frykten er at reaktorene skal bli så varme at man får en reaktornedsmelting. Risikoen for dette er fortsatt til stede ved to av reaktorene ved anlegget.

- For å kjøle ned reaktorene pumpes det nå inn sjøvann. I tillegg pumpes det inn bor for å bremse kjernereaksjonen. To av reaktorene har fortsatt lav vannstand, slik at deler av dem er blottlagt. Så lenge vi ikke får beskjed om at reaktorene er fulle av sjøvann er situasjonen alvorlig. Vi vet ikke om de klarer å kjøle dem ned og risikoen for at reaktornedsmelting er til stede, sier Astrid Liland

Kjøleanlegget ved kjernekraftverket ble rammet av en dobbelt smell; først slo det kraftige jordskjelvet fredag ut den elektriske nedkjølingen. Deretter ødela tsunamien de dieselgeneratorene som kobles på ved krise.

Anlegget har fortsatt ikke ekstern strømforsyning eller dieselgeneratorer,  og får strøm gjennom mobile aggregater. 
Slik står reaktorene Statens strålevern oppsummerer situasjonen ved anlegget på følgende måte:

• Reaktor 1: En foretar nødkjøling ved å pumpe inn sjøvann og bor i reaktoren. Reaktoren har fortsatt lav vannstand, slik at deler av reaktoren er blottlagt. Det har tidligere vært en eksplosjon utenfor reaktoren. Inneslutningen til reaktoren er inntakt.

• Reaktor 2: Tilstanden er stabil, det er vann i reaktoren. Reaktoren har kjøling. Inneslutningen er inntakt.   

- Japanske medier melder at kjøleanlegget også ved denne reaktoren har brutt sammen. Vi her kjent med dette og jobber nå med å få bekreftet dette fra offisielle kilder. Foreløpig har vi ikke fått dette bekreftet, sier Astrid Liland.    

• Reaktor 3: En foretar nødkjøling ved å pumpe inn sjøvann og bor i reaktoren. Reaktoren har fortsatt lav vannstand, slik at deler av reaktoren er blottlagt. Det har vært en eksplosjon utenfor reaktoren i løpet av natten, som vi har forventet å kunne inntreffe. Eksplosjonen har samme årsak som den som tidligere var i reaktor 1. Japanske myndigheter har bekreftet at inneslutningen til reaktoren fortsatt er inntakt og at operasjonsrommet fortsatt er operativt. 6 personer ble skadet under eksplosjonen, men anlegget melder om ingen savnede. 

• Reaktor 4-6: Disse reaktorene er stengt ned for vedlikehold fra før jordskjelvene. Det er ikke problemer knyttet til disse.   

Fra kjernekraftverket Fukushima-Daini, som ligger i det samme området kom det i natt positive nyheter. Der har man klart å kjøle ned to reaktorer som var i ferd med å bli faretruende varme.