Alvorlig siktelse etter asylbråk

Fem menn fra lokalsamfunnet er siktet for legemsbeskadigelse etter at to asylsøkere ble skamslått av en rekke personer i Vadsø natt til i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ene asylsøkeren ble alvorlig skadd og sendt med luftambulanse til Tromsø mens den andre ble sendt i ambulanse til sykehuset i Kirkenes.

Ved henvendelse til Universitetssykehuset Nord-Norge søndag kveld får NTB bekreftet at asylsøkeren ligger på kirurgisk avdeling. Det er foreløpig ikke helt avklart hvor alvorlig tilstanden er.

- Vi pågrep samme natt og søndag morgen i alt fem personer fra lokalsamfunnet og siktet dem etter paragraf 229 for legemsbeskadigelse, sier jourhavende jurist, Magne Nyborg, ved Østfinnmark politidistrikt til NTB.

Han sier de fem ble sluppet ut mandag etter å ha avgitt forklaring. Siktelsen er imidlertid opprettholdt.

Blir de tiltalt etter paragraf 229 vil strafferammen være tre års fengsel dersom de to asylsøkerne er friske igjen før det er gått to uker. Dersom de er så skadd at de betraktes som sykmeldte også etter to uker, setter loven en strafferamme på seks år.

Skulle legemsbeskadigelsen få en dødelig utgang, er rammen åtte års fengsel.

Nyborg sier at politiet arbeider på spreng for å skaffe seg oversikt over hva som skjedde. I tillegg til de fem siktede er ytterligere ni personer avhørt, både folk fra lokalsamfunnet og andre asylsøkere som befinner seg i mottaket i Vadsø.

Krangelen som utviklet seg til en alvorlig batalje, startet i sentrum. Den fortsatte inne på asylmottaket dit de fem lokale hadde fulgt etter. Da politiet ble varslet var slagsmålet mer eller mindre over og de to skadde asylsøkerne ble i all hast brakt til sykehus.

- På ett tidspunkt fikk politiet melding fra behandlende lege om at det sto om livet for den ene, men det viste seg heldigvis å være feil, sier Nyborg.

Han sier politiet med vilje ikke vil gå ut med detaljer om hva som kan ha skjedd fordi det er mange avhør som skal gjennomføres i løpet av de nærmeste dagene.

- Derfor vil vi ikke antyde noe om hendelsesforløpet gjennom mediene fordi det kan påvirke dem vi skal avhøre, sier Nyborg.

(NTB)