Få vaksinerte i Trondheim:

- Alvorlig situasjon og faktisk litt krise

I Trondheim gjenstår ukevis før alle i risikogruppen er vaksinert. Det store utbruddet kommunen nå står i, og trusselen fra tilfeller av indisk mutasjon, gjør at kommunen trolig vil be om flere vaksinedoser.

VIL TROLIG BE OM VAKSINER: Kommunedirektør Morten Wolden sier Trondheim ligger dårligst an med vaksineringen blant storbyene i Norge, og at de trolig må se seg nødt til å be om flere doser. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL TROLIG BE OM VAKSINER: Kommunedirektør Morten Wolden sier Trondheim ligger dårligst an med vaksineringen blant storbyene i Norge, og at de trolig må se seg nødt til å be om flere doser. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): Mandag innførte Trondheim flere strenge tiltak for å få bukt med smitten som har spredt seg som ild i tørt gress de siste ukene. Blant annet maksgrense på to gjester i private hjem, stenging av treningssentre, forbud mot arrangementer og stengte kraner.

- Situasjonen er alvorlig, fordi smittesporerne våre beskriver et uoversiktlig smittebilde hvor man ikke kjenner smitteveier og antar at det er villsmitte ute i byen. Så har vi også fått den indiske mutanten til Trondheim, og det sammen med at vi har få vaksinerte her i forhold til resten av landet, sier ordfører Rita Ottervik til Dagbladet.

- Det er fortsatt noen tusen uten vaksine som har underliggende sykdom og risiko for alvorlig sykdom.

Bekymret

Ifølge ordføreren er det personer i alderen 18 til 64 år med risiko for alvorlig sykdom, som fortsatt mangler vaksine.

I tillegg mangler mange av dem som allerede er vaksinert i risikogruppen andre dose.

BEKYMRET: At mange med alvorlige diagnoser fortsatt står uten vaksine, bekymrer Trondheims ordfører Rita Ottervik når byen nå står midt oppi et start coronautbrudd. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BEKYMRET: At mange med alvorlige diagnoser fortsatt står uten vaksine, bekymrer Trondheims ordfører Rita Ottervik når byen nå står midt oppi et start coronautbrudd. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Vaksineringen av 64-åringene starter neste uke.

- Jeg bekymrer meg aller mest for dem som ikke er fullvaksinert. Det er mange uker igjen, sier Ottervik.

I Trondheim er det ifølge FHIs vaksinasjonsregister 53 578 personer som har fått første vaksinedose. 34 053 av dem har også fått dose nummer to.

Økning i innleggelser

Etter en lang periode uten coronasyke innlagt på sykehus, opplevde de mange fem innleggelser på St. Olavs Hospital i løpet av én dag. Økningen kommer etter det kraftige smittehoppet som rammet byen i tida rundt 17. mai, og som mandag gjorde at kommunen iverksatte regjeringens nest strengeste tiltaksnivå.

- Bare i løpet av mandagen hadde vi fem som ble innlagt på St. Olavs Hospital, og til dels unge folk som blir alvorlig syke. Så det å skape en forståelse av at dette er en alvorlig situasjon og faktisk litt krise, det er viktig for oss, slik at man holder ut i hvert fall i 14 dager til, så vi får dette under kontroll, sier kommunedirektør Morten Wolden til Dagbladet.

DRIT I: Mandag holdt Trondheim kommune pressekonferanse om nedstengningen av byen. Da ba leder for smittesporing, Eli-Anne Skaug, folk om å ikke bare «drite» i karantenen. VIDEO: NRK Vis mer

På grunn av den alvorlige situasjonen, og få vaksinerte, vil Trondheim trolig be om å få flere vaksinedoser, forteller han.

- Mye tyder på at vi kommer til å rette en henvendelse med tanke på den situasjonen vi har nå.

- Vi har garantert utbrudd av den indiske mutasjonen. De er halvveis gjennom sekvenseringen og alt tyder på at den indiske mutasjonen er der. FHI sier jo at dette er noe vi sannsynligvis må leve med i Norge framover, men utfordringen er at det ikke må skje så fort at vi ikke rekker å vaksinere mye folk, for vi ligger på etterskudd.

- Litt skummelt

Trondheim har en forholdsvis ung befolkning, og har tidligere måttet gi fra seg doser til områder med eldre befolkning. Det har gjort at de har kommet dårlig i gang, og nå ligger dårligst an blant storbyene i Norge, forteller Wolden.

- Det er litt skummelt når du får inn denne indiske mutasjonen i tillegg.

Etter at Trondheim fattet strengere vedtak sist uke, og mandag så seg nødt til å stramme ytterligere til, har også Trondheims naboer, også de med lite smitte, måttet innføre strengere tiltak.

- Derfor tenker jeg kanskje det hadde vært klokt å få økt vaksineringen i Trondheim med tanke på hele regionen.

- Er det urettferdig at Trondheim ikke har fått flere vaksinedoser?

- Jeg kan ikke si det, i hvert fall ikke i starten, fordi vi har jo hatt lav smitte. Men nå er det veldig krevende at vi ikke har dekt over dem med de mest alvorlige diagnosene, sier ordfører Ottervik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer