Utbrudd i Nordre Follo

- Alvorlig situasjon vi har fryktet

To personer er døde etter smitte av den engelske varianten av coronaviruset. Helsetoppene ser alvorlig på utbruddet.

Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 69 500 +341
mutantsmittet892
døde 620 +12
påvist smittet 113 000 000+444.5K
døde 2 500 000 +12.1K
Se mer

- Dette er en alvorlig situasjon som vi har fryktet og forventet at kunne skje. Dette er det første eksemplet på at det er en spredning av dette viruset i Norge hvor vi ikke kjenner smitteveien, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til Dagbladet.

Den engelske virusvarianten er påvist hos to sykehjemsbeboere på et sykehjem i Nordre Follo.

Prøvene som påviste smitten ble tatt 3. januar i tilknytning til et utbrudd på sykehjemmet. Beboerne som fikk påvist varianten, begge over 90, er døde. Utbruddet gjelder så langt 22 ansatte og 12 beboere ved sykehjemmet.

ALVORLIG: - Dette er en alvorlig situasjon som vi har fryktet og forventet at kunne skje.. Foto: Berit Roald / NTB
ALVORLIG: - Dette er en alvorlig situasjon som vi har fryktet og forventet at kunne skje.. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Full nedstenging

Nordre Follo kommune holdt i ettermiddag en pressekonferanse om coronasituasjonen, etter at det i går ble det kjent at den britiske varianten av SARS-CoV-2 er påvist i kommunen.

De opplyste at mutantviruset har spredd seg i kommunen, og det derfor innføres en full nedstenging.

Den engelske varianten av coronaviruset er ifølge Helsedirektoratet mer smittsom enn den som først drev pandemien. Det er imidlertid ingenting som tyder på at den gir mer alvorlig sykdom.

- Dette viser hvor viktig det er at vi opprettholder de nasjonale tiltakene og innreiserestriksjonene med karanteneplikt. Det er bra at kommunen og Folkehelseinstituttet samarbeider godt for å håndtere situasjonen. Folkehelseinstituttet prioriterer også prøver fra Nordre Follo for å raskt å kunne identifisere spredningen av det muterte viruset, sier Høie.

Kan få Oslo-konsekvenser

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til NRK at de vil vurdere situasjonen i regionene rundt Nordre Follo for å finne ut hvilke tiltak som er nødvendige de siste dagene.

- Det betyr at tiltak i nabokommunene, blant annet Oslo, kan bli påvirket av situasjonen i Nordre Follo, sier Nakstad til kanalen.

Ukjent smittevei

- Dette er alvorlig, siden vi foreløpig ikke har funnet noe kjent smittevei, for eksempel til reisende fra Storbritannia, for dette utbruddet, sier avdelingsdirektør Line Vold ved FHI i en pressemelding.

Det er også mulig spredning til en barnehage med enkelte tilfeller blant barn og ansatte, og alle barn og ansatte i barnehagen vil få tilbud om testing, skriver FHI.

- Det er stor sannsynlighet for videre smittespredning, gitt at denne varianten har forårsaket store utbrudd andre land i Europa. Vi tror at virusvarianten som har forårsaket utbruddet ved sykehjemmet og trolig også i barnehagen kan ha foregått et par uker. Det må gjøres en betydelig innsats for å stoppe og eliminere utbruddet, sier Vold.

Dette anbefaler Helsedirektoratet

Helsedirektoratet har anbefalt kommunen å stenge alle barnehager og skoler i tillegg til skjenkesteder, bingohaller, svømmehaller og treningssentre.

- Helsedirektoratet har anbefalt at innbyggere i regionen avstår fra alle unødvendige reiser. Vi anbefaler også at alle som kan er på hjemmekontor, de neste dagene. Vi må slå ned dette viruset så raskt som mulig slik at det ikke sprer seg til andre nærliggende kommuner, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i en pressemelding.

Status vaksinasjon Full oversikt

308 145 (5.7%)i Norge har fått dose nr 1
125 150 (2.33%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer