- Alvorlig situasjon

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) ser bekymringsfullt på den økende statistikken over antall dødsulykker på norske veier. Nå kommer han med en sterk oppfordring.

OPPFORDRING: Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård sier at noe tyder på at kjøreatferd og kjørefeil er grunnlag for flere ulykker. Han oppfordrer derfor alle trafikanter til å konsentrere seg i trafikken. Foto: NTB
OPPFORDRING: Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård sier at noe tyder på at kjøreatferd og kjørefeil er grunnlag for flere ulykker. Han oppfordrer derfor alle trafikanter til å konsentrere seg i trafikken. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Antall dødsulykker på norske veier har de siste månedene økt betraktelig. Ved inngangen til sommerferien har 53 mennesker mistet livet i trafikkulykker så langt i 2022.

- Dramatisk økning

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) tenker den økende statistikken er svært bekymringsfull.

- Det er en alvorlig situasjon. Vi har egentlig hatt en god utvikling i Norge de seineste åra, men har sett en dramatisk økning nå den siste tida, sier Nygård til Dagbladet i forbindelse med en pressekonferanse fredag.

Fredag starter sommerferien for skolebarn og mange skal ut å reise. Statistikk tilsier at sommermånedene er tida på året hvor flest liv går tapt i trafikken.

- Jeg er veldig bekymret for den utviklingen som har vært på antall drepte og hardt skadde i trafikken. Det handler om menneskeliv dette her, og om de dramatiske konsekvensene det har for familier, arbeidsplasser og kolleger, sier samferdselsministeren.

Avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Guro Ranes, understreker at dødsulykkene de siste månedene ikke er ferdig etterforsket av politiet eller analysert av Statens vegvesen, og at det derfor er umulig å vite sikkert årsakssammenhengen.

- Konsentrer deg

Nygård trekker likevel fram at noe tyder på at kjøreatferd og kjørefeil er grunnlag for flere ulykker. Videre kommer han med en tydelig oppfordring til alle som skal ut og ferdes i trafikken:

- Konsentrer deg i trafikken! Legg bort mobilen, hold fartsgrensa, bruk bilbelte og for all del vær rusfri.

Fra høyre - Nils Audun Karbø, samferdselsminister Jon-Ivar Nygård og Christia Prydz. Foto: NTB
Fra høyre - Nils Audun Karbø, samferdselsminister Jon-Ivar Nygård og Christia Prydz. Foto: NTB Vis mer

På grunn av de mange dødsulykkene de siste månedene har utrykningspolitiet (UP) innført grønne uker hele sommeren som et konkret tiltak i et forsøk på å øke bevisstheten hos de som ferdes i trafikken.

Til forskjell fra tidligere år, hvor grønn uke har vært innført totalt tre uker i løpet av sommermånedene, vil UP i år prøve å være til stede på Europaveier og riksveier 75 prosent av tida. I tillegg øker de bemanning på kvelds- og nattetid, samt helger.

Nygård tror mer synlig politi og hyppigere bruk av kontroller er effektive virkemidler for at antall alvorlige trafikkulykker skal gå ned.

Sommertrafikk

- Vi vet at automatisk trafikkontroll er noe av det mest virkningsfulle og kostnadseffektive tiltaket vi kan bruke. Hvis vi bruker det utstyret vi har i stor grad, så vil det bidra til å redusere fart og få ned ulykkestallene, forteller Nygård.

Også avdelingsdirektør for trafikkstyring og beredskap i Statens vegvesen, Nils Audun Karbø, mener alle tiltak i riktig retning er bra, og er enig med Nygård i at det kan bidra til at trafikanter er mer bevisst på fartsbruk.

ULYKKE: Flere personer ble skadd i en trafikkulykke i Skien lørdag 7. mai. Vis mer

- Det er altfor høye tall på antall drepte i trafikken i år. Det er helt tragisk at det skjer så ofte. Jeg håper folk er oppmerksomme og tar det med ro slik at vi unngår flere alvorlige ulykker. Alle må bidra så alle kommer trygt fram, sier Karbø.

Han forteller at det er forventet mye trafikk i sommer, spesielt ut av de største byene, i helga og de neste helgene.

- Jeg oppfordrer trafikanter til å planlegge turen og forberede seg på kø. Man må også være obs på turistveier og turistattraksjoner, samt ferjestrekninger hvor det kan bli store opphopninger av folk og biler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer