Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alvorlig skadd av menneskeape

Svensk orangutang nær spiste opp dyrepasser. Orangutangens datter i Kristiansand er like farlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De ansatte i Kristiansand Dyrepark har for lengst sluttet å gå inn i buret til Norges eneste orangutangpar - Matu og Sol. Til tross for at de er menneskekjære og bare tenåringer i apeverdenen.

Det er også lenge siden dyrepasserne har gått inn til Sols far Bako i Borås dyrepark i Sverige. I går hadde Baku en dårlig dag og kom seg attpåtil ut gjennom en matluke i buret. Det gikk galt, og kunne gått fryktelig ille hvis en av de ansatte ikke hadde funnet en høytrykksspyler.

Hannapen angrep en 57 år gammel kvinne som passer dyrene i parken. Kvinnen fikk brukket flere bein i kroppen da den hundre kilo tunge apen kastet seg over henne, og orangutangen knuste dyrepasserens hender og føtter med kjeven, skriver Expressen.

Kvinnen rakk å rope "Apen er ute!" over kommunikasjonsradioen, men to kolleger av kvinnen greide ikke å rive løs orangutangen. Først etter bombardement med vann fra en høytrykksspyler, slapp apen taket.

Dyrepasseren er lagt inn på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Gøteborg. Der beskrives tilstanden hennes som 2alvorlig, men stabil".

-Fryktelig sterke

Orangtunger kan bli 40-50 år gamle. Rebellen Bako i Borås er 19 år gammel. Hans 10 år gamle datter Sol er i Kristiansand dyrepark på tredje året. Maken Matu kommer fra en dyrepark i Chester i England.

-Vi har registrert den stygge episoden i Borås, og vi har tatt våre forholdsregler her i Kristiansand både for publikum og ansatte. Vi er ikke inne hos orangutangene lenger, og vi strekker ikke fram armene til dem. De har dårlige dager akkurat som oss mennesker, og de er fryktelig mye sterkere enn mennesker. I tillegg har de en fryktinngytende kjeve og tanngard, sier dyrepasser Hans-Petter Westnes i dyreparken i Kristiansand til Dagbladet.no.

 IKKE LENGER  I august 2004, tre måneder etter at Norges første orangutanger hadde kommet til Kristiansand Dyrepark, gikk dyrepasser Hans-Petter Westnes inn til Sol (til venstre) og Matu. Det gjør han ikke lenger. Foto: Hans Martin Sveindal, Kristiansand Dyrepark.
IKKE LENGER I august 2004, tre måneder etter at Norges første orangutanger hadde kommet til Kristiansand Dyrepark, gikk dyrepasser Hans-Petter Westnes inn til Sol (til venstre) og Matu. Det gjør han ikke lenger. Foto: Hans Martin Sveindal, Kristiansand Dyrepark. Vis mer

Eksperter på aper har beregnet at orangutanger er fire ganger sterkere enn en voksen mann.

-De menneskelignende apeartene - sjimpanser, gorillaer og orangutanger - har mange likhetstrekk med mennesker, blant annet varierende humør. Sol og Matu blir en av attraksjonene her i Kristiansand i sommer, og de er ingen fare for at publikum kan rekke hånden inn til dem. Foreløpig går de inne, men slipper ut i det fri så snart de ikke blir forkjølet av å gå barbeint ute, sier dyrepasser Westnes.

Han og alle andre i dyreparken håper at Sol og Matu skal lage den første norske orangutangbabyen i fangenskap. Sol var selv den første orangutangen som ble født i Sverige. Gorillaer, sjimpanser og orangutanger har generelt vanskelig for å reprodusere i fangenskap.

Julius (28) - endelig en av gutta

Dyrepasser Hans-Petter Westnes har en gladnyhet om Norges mest kjente ape, sjimpansen Julius, foran sommersesongen. Han er blitt 28 år og godt voksen. Sjimpansene kan bli om lag 50 år gamle.

-Julius har aldri blitt akseptert av de andre sjimpansene fordi han ble oppdratt av mennesker. Derfor har han bodd for seg selv eller sammen med vekslende samboere. Etter lang tids forsøk på integrering i flokken, satte vi ut Julius sammen med de andre sjimpansene i juli i fjor. Og det ser ut til at han endelig er blitt akseptert. Julius er blid og glad om dagen, sier dyrepasseren.

Les her om Operasjon Julius.

Alvorlig skadd av menneskeape
JULIUS (28) til høyre, er endelig akseptert av de andre sjimpansene i Kristiand Dyrepark.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media