Alvorlig skadd

GÖTEBORG (Dagbladet): En politimann er alvorlig skadd og minst to demonstranter sendt til sykehus med skuddsaker etter gårsdagens blodige gateslag i Göteborg. Ytterligere 34 personer ligger skadd på sykehus, åtte av dem er politifolk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av demonstrantene skal ha fått svært alvorlige skuddskader i brystet.

Bråket seint i går kveld begynte som en av de største demonstrasjonene i Sveriges historie. Flere tusen personer samlet seg i går kveld ved Järntorget i Göteborg for å delta i dagens andre demonstrasjon mot EU. Før toget tok av fra torget var stemningen god uten noen tegn til uro. Plutselig gikk to personer til angrep på demonstrantene med hammer. Det brøt ut slagsmål, og en person ble mishandlet med en flaske.

Noen av demonstrantene kastet stein, og dermed gikk politiet til aksjon. Ved Universitetet ved Vasaplatsen forskanset et hundretall aktivister seg.

Dagbladet var vitne da en politimann fikk en stein i hodet og sank sammen. Da kolleger sprang til for å hjelpe, haglet steinene på nytt.

En politibetjent tok fram tjenestevåpenet og avfyrte flere skudd. Minst ett av dem traff en demonstrant i magen.

Dagbladet observerte Stein Lillevolden fra det norske Blitzmiljøet like ved den skuddskadde, men det var i går kveld ikke klart hvem demonstranten var.

Kaoset i gatene i går kveld, ble etter alt å dømme utløst av små, uavhengige grupper som ikke har noe med de organiserte demonstrantene å gjøre. Smågruppene gikk jevnlig i klinsj med politiet.

- Framprovosert

Men det virkelige masseslagsmålet startet i realiteten allerede i går formiddag.

En ulovlig demonstrasjon med norske Internasjonale Sosialister (IS) i frontlinjen, kom fullstendig ut av kontroll. Og svensk politi gir langt på vei nordmenn en del av skylda for det brutale kaoset som oppsto .

Kriminalinspektør Jan Olsson i Göteborg-politiet sa i går kveld at IS sammen med den italienske gruppen Ya Basta har mye av ansvaret for at alt gikk galt under demonstrasjonen fredag formiddag.

- Det er riktig at vi hadde en ulovlig demonstrasjon sammen med våre svenske meningsfeller. Men det var politiet som framprovoserte bråket, og gikk til angrep. Vi ville synliggjøre vår kamp mot EU, derfor demonstrerte vi. Politiet i Göteborg er brutale, og har gått systematisk til verks for å ta oss. Å legge skylda på oss er å sette tingene på hodet, sier IS-talsmann, Knut Øygard.

Dagbladets journalist og fotograf var vitne til hvordan opptøyene startet i går formiddag, og kan bekrefte at norske IS'ere og fagforeningsmenn sto i fremste rekke av den ulovlige demonstrasjonen. Ingen av dem deltok imidlertid i volden mot politiet. Men de visste at en konfrontasjon med politiet var uunngåelig.

- På samme måte som i Seattle og Praha skulle vi fysisk nærme oss toppmøtet, sier en av de sentrale personene i IS, Andreas Ytterstad til Dagbladet. Han erklærer seg ikke skyldig i å ha skapt opptøyene.

- Det var et fysisk uttrykk for et voldelig system som er pill råttent.

- Så du er fornøyd med opptøyene?

- Jeg vil ikke kommentere det andre har gjort, sier Ytterstad.

Men det er klart at demonstrantene, deriblant flere norske, ville provosere politiet. De fikk ønsket oppfylt.

Like etterpå prøvde mødre fortvilt å skjerme ungene sine mot flygende brustein. Fredelige ungdommer ble banket helseløse av et aggressivt svensk politi.

Hvem som egentlig forvandlet Göteborg til en urban slagmark er fortsatt uklart. Organisasjonen Ya Basta! erklærte at de sto bak opptøyene, og to av lederne ble arrestert i går ettermiddag. Men mye tyder alt på at militante aktivister fra en rekke land deltok.

Innesperret

Det hele startet med et fredelig protestmøte klokka ni. Da protestmøtet ble avsluttet, samlet over tusen demonstranter seg i «Antikapitalistmarsjen.» Målet var å komme så nær møtestedet som mulig, 500 meter fra startpunktet. Med banneret til IS i front gikk de ned ei sidegate fra Avenyen. På tross av advarsler fra en rekke moderate grupper valgte blant annet representanter fra Oslo Grafiske Klubb å slutte seg til den ulovlige marsjen. Den røde fanen vaiet helt fremst i toget. Men bare etter tretti meter sto et tjuetall politimenn klar med sperringer og kamputrustning. Demonstrantene rykket langsomt fram til skjoldene, stoppet opp og i om lag et kvarter gjorde de ikke annet enn å rope slagord og vifte med fingrer og flagg. Lenger bak i toget sto det en gjeng maskerte, svartkledde aktivister.

Ingen hadde på dette tidspunktet kastet stein. Plutselig rykket politiet inn fra to sidegater for å skille den tettpakkede massen. Da startet bråket.

Jaget av politiet

De maskerte svartkledde, såkalte autonome fra en rekke land, kastet umiddelbart steiner mot politiet, som svarte med å rykke hardere inn mot hele massen. Både nysgjerrige tilskuere og demonstranter ble jaget gjennom gata av politiet. Hester ble brukt til å drive steinkasterne oppover mot Avenyen. De slo imidlertid tilbake en gang før politiet stormet oppover til hest, med hunder og skjold.

Skrekkslagne presset folk seg inntil veggene mens bikkjene glefset og politiet hevet køllene.

- Det var skrekkelig å se på. Mødre måtte kaste seg over unger for å skjerme dem mot steiner i lufta, sier leder i Ungdom mot EU, Maria Lyngstad, som sto oppe i en bygning for å få oversikt og beskyttelse.

Barrikade

Da steinkasterne, som utgjorde om et par hundre, kom ut på Avenyen, knuste de seg vei gjennom den brede paradegata. De lot nesten ikke ett eneste vindu være urørt. Flere butikker ble plyndret og trær ble satt fyr på. McDonalds hadde på forhånd satt plater foran vinduene, men vandalene rev dem ned, knuste vinduene, dro ut møblene og lagde en brennende sperring midt i gata. Oppglødde over alt de hadde ødelagt, stoppet de nederst i avenyen. Der bygde de en større barrikade og ventet på politiet. De kom imidlertid ikke med en gang. Dermed begynte de voldelige aktivistene å lete etter fienden. I ei sidegate oppdaget de en politibil på vei bort fra området. Den ble umiddelbart angrepet. Da politiet endelig hadde fått summet seg og gikk til angrep, haglet steinene. Flere av politifolkene plukket dem opp og hev tilbake.

Etter to timer roet gateslagene seg. Politiet hadde da drevet dem på flukt. Tilbake lå hovedgata full av nykastet brustein, knuste flasker, veltede skilt og søppelbokser.

Flere tilskuere reagerte kraftig på politiets brutale framferd i går.

- Flere av politifolkene var tydelig i blodtåke. De gikk brutalt fram, på en langt mer aggressiv måte enn jeg har sett tidligere, sier RV-leder Aslak Sira Myhre som har en lang demo-cv, men aldri brukt vold mot politiet.

- Jeg tar avstand fra de som kaster stein og ødelegger for alle de andre, men samtidig kan jeg ikke forsvare politiets opptreden heller. Det virket som en militær øvelse i storbykrig. Politiet valgte en helt feil strategi hvis de virkelig ville unngå bråk. De kunne latt satt sperringene nærmere toppmøtet. Der kunne de ha kontrollert utskuddene. I stedet flytter de opptøyene ut i sentrumsgatene, sier Myhre.