Riksrevisjonen i ny rapport:

- Alvorlig svikt i Forsvarets systemer

Riksrevisjonen har funnet mangler i informasjonssystemene Forsvaret bruker i operasjoner.

RIKSREVISJONEN: Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen om manglene i Forsvaret: - Alvorlige feil. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en av de mest alvorlige rapportene vi har lagt fram noen gang, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen på en pressekonferanse.

Bakgrunnen for rapporten er at Stortingets revisjon for forvaltningen har undersøkt om systemene som Forsvaret bruker i sine operasjoner for informasjon og kommunikasjonsavdeling er sikre og fungerer effektivt.

Riksrevisjonen har konkludert at systemene ikke gjør det.

- Svakhetene som vi avdekker kan få store konsekvenser for rikets sikkerhet. I sitt svar deler forsvarsministeren vår vurdering, sier Schjøtt-Pedersen.

Kan få store konsekvenser

I rapporten kommer det fram at dette er en av de mest alvorlige rapportene Riksrevisjonen har lagt fram. Begrunnelsen er at svakhetene kan få store konsekvenser for rikets sikkerhet.

- At både forsvarsdepartementet og forsvaret har vært klar over dette lenge, men ikke evnet å ta tak i situasjonen, gjør det ikke bedre. Vi har dokumentasjon tilbake fra 2010 som viser at forsvarssektoren har sett utfordringene, sier han.

Selve rapporten er gradert som konfidensielt, som betyr at rapporten ikke er tilgjengelig for offentligheten, av hensyn til rikets sikkerhet. Derfor legger de fram en ugradert oppsummering av undersøkelsen.

NY UNDERSØKELSE: Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen legger frem Riksrevisjonens nyeste undersøkelse av Forsvaret. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NY UNDERSØKELSE: Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen legger frem Riksrevisjonens nyeste undersøkelse av Forsvaret. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Risiko

Riksrevisjonens undersøkelse viser at sårbarheter i Forsvarets informasjonssystemer gir risiko for svekket operativ evne. Det betyr at det kan bli vanskeligere for Forsvaret å håndtere angrep mot norske mål. Riksrevisjonen kritiserer dette, men innholdet i kritikken er gradert.

Riksrevisjonen mener det er alvorlig at:

  • Forsvarets evne til å oppdage og håndtere digitale angrep er begrenset i situasjoner med et økt trusselnivå.
  • Forsvaret bruker informasjonssystemer som ikke tilfredsstiller sikkerhetslovens krav om å beskytte informasjon som skal skjermes.

I tillegg mener de at det er sterkt kritikkverdig at Forsvaret:

  • Ikke har god nok oversikt over og kunnskap om informasjonssystemene.
  • Ikke har et mer solid system for sikkerhetsstyring

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer