FIKK IKKE ROM ETTER OPERASJON: Christoffer (19 mnd) er mye ut og inn av sykehus. Nå rammes han og andre barn av sparetiltak på Rikshospitalet. Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
FIKK IKKE ROM ETTER OPERASJON: Christoffer (19 mnd) er mye ut og inn av sykehus. Nå rammes han og andre barn av sparetiltak på Rikshospitalet. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Alvorlig syke barn rammes av sparetiltak

Leger, sykepleiere og pårørende ved Rikshospitalet slår alarm om forholdene på ny storavdeling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Foreldre, leger og sykepleiere ved den nye barneposten på Rikshospitalet fortviler over situasjonen. For å spare penger har sykehuset slått sammen tre barneavdelinger og stuet pasienter og ansatte inn på arealet til én avdeling. Antall ansatte er kuttet til beinet.

Til den nye storavdelingen kommer barn med alvorlige lidelser som hjernesvulster, vannhode og ryggmargsbrokk. De blandes nå med øre-, nese- halspasienter og barn med muskel- og skjelettlidelser.

Kastet ut etter operasjon
Da Dagbladet besøkte avdelingen, hersket ro og helgehygge. Men vi har snakket med pårørende som har opplevd totalt kaos; planlagte operasjoner som strykes fra lista, å bli nærmest kastet ut fordi det ikke finnes ledige rom, dårlig renhold, foreldre som må skifte i overfylte korridorer og sove på brakker, leger og sykepleiere som ikke har tid, som ikke har oversikt og som overlater store deler av barnepleien til foreldrene.

Linda Verwaals sønn Christoffer på 19 måneder har et syndrom som gir deformiteter på hode, hender og føtter og var inne til en av mange operasjoner i forrige uke.

- Da gutten lå på opersajonsbordet, fikk jeg beskjed om at vi måtte ut av rommet. Som om jeg ikke hadde nok å tenke på. Han måtte bli liggende på intensivavdelingen, og der kunne ikke jeg være. Jeg fikk tilbud om å ligge på en brakke eller dra hjem, men Christoffer er liten og trenger et kjent ansikt å våkne opp til. En lege ordnet det så jeg kunne få overnatte på et kontor, sier Verwaal til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ansatte bekymret
- Vi kan bekrefte at omorganiseringen nå klart går utover vårt tilbud til pasientene. Vi må nå stryke planlagte operasjoner og prioritere mellom pasientene der dette ikke tidligere var aktuelt. Vi kan selvsagt ikke akseptere at dette fortsetter, forteller overlege og tillitsvalgt Arild Egge. Han støttes av tillitsvalgt sykepleier Elisabeth Blasko.

- ET SERIØST PROBLEM: Tillitsvalgt sykepleier Elisabeth Blasko sier at de jobber opp mot ledelsen for å løse situasjonen. Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
- ET SERIØST PROBLEM: Tillitsvalgt sykepleier Elisabeth Blasko sier at de jobber opp mot ledelsen for å løse situasjonen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Til slutt ordnet det seg med rom til Christoffer og mammaen, så de slapp å skilles for natta. Men det gikk på bekostning av en annen. Multihandikappede Fredrik (15) ble kastet ut og forvist til voksenavdelinga til tross for at han skulle ha ro.

- Situasjonen var ille før, nå er det blitt mye verre, mener Ann Christin Simonsen. Sønnen er sterkt pleietrengende og har mye smerter. Sykehuset er familiens andre hjem.

- De stuer sammen barn fra null til 18 år på små rom. Pasienter som trenger ro, får det ikke. Sykehuset er avhengige av foreldrene 24 timer i døgnet, det er vi som steller, mater og skifter laken, men om natta blir vi forvist til brakker. Renholdet er helt jævlig. Mange av de ansatte er søte og hyggelige, men de jobber og jobber, det er ikke forsvarlig, sier Simonsen.

Når sønnen skal innlegges, har hun med mat, bleier og medisiner. Hun føler seg ikke trygg på at gutten får det han trenger ellers. Etter å ha fulgt sønnen gjennom norsk helsevesen i 15 år, har hun mange historier å fortelle.

Tar grep
- Vi arbeider intenst med å få orden på denne kjedelige situasjonen og er i dialog med våre ledere, sier overlege og tillitsvalgt Arild Egge, som understreker at liv ikke skal sette i fare.

- Vi ordner rekkene. Vi setter ikke operasjoner av hjernesvulster på vent, de tar vi inn uansett. Men da går det utover noen andre, sier overlegen.

 BLE TILBUDT BRAKKE: Det er ikke plass til foreldrene når små barn legges inn på sykehus. Linda Verwaal ble tilbudt brakke og kontor før det endelig løste seg da sønnen var innlagt. Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
BLE TILBUDT BRAKKE: Det er ikke plass til foreldrene når små barn legges inn på sykehus. Linda Verwaal ble tilbudt brakke og kontor før det endelig løste seg da sønnen var innlagt. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Klinikkleder ved Oslo universitetssykehus, Kristin Vedeld Hammer, sier ledelsen er klar over problemene, og at de allerede er i gang med å rette på situasjonen.

- Vi er veldig klar over at dette er en situasjon som vi ike er fornøyd med, og vi ser på løsninger, sier Hammer til Dagbladet.

Hun sier man nå ser på å øke antall sengeplasser, og å igjen gi barneposten bedre plass.

- Det er viktig at vi ser på dette, og gjør noe så fort som mulig. Dette skal ikke ta lang tid, sier Hammer. Hun bekrefter også at bemanningen vil bli vurdert, når areal og antall senger er bestemt.