Alvorlig syke Tore forberedte seg på å dø, men så...

Slik reddet han livet: - Det skal liksom ikke være mulig.

I FIN FORM: Tore Pedersen Arnesen anno 2012 har virkelig livnet til, sin alvorlige sykdom til tross. Foto: Torgeir Bråthen / Nordlys
I FIN FORM: Tore Pedersen Arnesen anno 2012 har virkelig livnet til, sin alvorlige sykdom til tross. Foto: Torgeir Bråthen / Nordlys Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKIBOTN (Nordlys): - Det er så godt bare å få leve, smiler han, og skritter kjapt i vei bortover korridoren i retning treningsrommet.

Forandringen er formidabel fra første gang tromsømannen Tore Pedersen Arnesen kom til Skibotnsenteret for fire-fem år siden.

Da klarte han knapt å gå fordi han manglet pust, og hanglet seg gjennom resepsjonen.  

- Jeg måtte ha tre stopp bare på den korte biten fra resepsjonen til rommet, forteller han.  

Tore har emfysem og alvorlig KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom), og skulle på et tidspunkt utredes for lungetransplantasjon.  

- Ei stund så jeg ikke at jeg hadde noen framtid. Hadde jeg ikke begynt å bevege meg og trene så hadde jeg ikke levd i dag. Nå vet jeg at jeg kan oppnå en normal levealder, uten lungetransplantasjon.    

Sykdomsgraden redusert Siden den gangen har Tore vært på senteret i Skibotn to måneder i året, i tillegg til at han trener hjemme og går daglige turer.  

- Tester viser at jeg klarer dobbelt så mye nå som da jeg begynte å trene, sier han.  

På det siste året har han også gått fra KOLS kategori 4, som er den mest alvorlige sykdomsgraden, til KOLS 3 etter at lungekapasiteten har økt fra 28 til 36 prosent.  

- Det skal liksom ikke være mulig å gå fra kols 4 til kols 3. Legene snakker i utgangspunktet bare om å bremse utviklingen av sykdommen, men noen begynner å skjønne at det kan være mer å hente med trening enn som så, sier fysioterapeut og treningscoach Linda Aarøen Lien.    

Med i forskningsprosjekt I år ble Tore også tatt opp som en av ti KOLS-pasienter i et nytt forskningsprosjekt i regi av Norsk telemedisinsk senter, og har fått tredemølle hjemme som han bryner seg på. Her er det ingen kjære mor, med tøff intervalltrening tre ganger i uka.  

- Fire ganger fire minutter der jeg presser meg opp mot maks, sier Tore og forteller at han stiller tredemøllen på fem kilometer i timen med 4,5 prosent motbakke.  

- Fortere enn dette så blir det springing, og dit har jeg ikke kommet ennå. Jeg klarer kanskje å jogge i et par minutter, men da må jeg stoppe helt.  

- Tror du at du noen gang kan bli i så bra form at du kan jogge?  

- Jeg slår det ikke helt fra meg, smiler han.    

Undervurdert potensial Linda Aarøen Lien sier hun også er spent på hvor langt Tore kan drive det, og hvor bra han kan bli.  

- Jeg har tro på det sjølreparerende potensialet i kroppene våre. Noe lar seg ikke reparere når lungene er skadet, men lungevevet er stort som en tennisbane når det brettes ut, så det er en del å gå på.  

Hun poengterer at måten du trener på også er viktig.  

- Du må ha høy belastning for å få effekt. Det sitter i hodet hos mange at trening ikke skal være tungt, men jo, det skal det være.   Aarøen Lien sier de andre deltakerne i forskningsprosjektet også er fornøyde.  

- Jeg prøvde å få dem til å finne noe negativt å si, men det var veldig vanskelig. De sier at de har fått et bedre liv, at de orker mer i hverdagen, klarer å vaske huset og får kommentarer på at de ser så bra ut, sier hun.  

Tore Pedersen Arnesen har en klar oppfordring til alle som lider av KOLS, anslagsvis 250.000 mennesker her i landet.  

- Slutt å røyke og kom dere opp av stolen.

TYNGRE FØR: Tore har også gått ned 25 kilo etter at han begynte å trene. Slik så han ut for tre år siden. Foto: Bjørn-Harald Larssen
TYNGRE FØR: Tore har også gått ned 25 kilo etter at han begynte å trene. Slik så han ut for tre år siden. Foto: Bjørn-Harald Larssen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer