Alvorlig tuberkulose oppdaget i Norge

Den smittsomme sykdommen multiresistent tuberkulose har kommet til Norge. En mann fra det tidligere Jugoslavia har i lenger tid ligget på isolat ved Ullevål sykehus. I går ble pasienten fløyet i et militært fly til et spesialsykehus utenfor London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Enkelttilfeller av sykdommen er tidligere registrert i Norge, men dette skal være første gangen norske helsemyndigheter har sett seg nødt til å søke hjelp utenfor landegrensene for å bekjempe sykdommen.

- Det er foruroligende at vi ikke har tilstrekkelige kompetanse på dette området. Den globale tuberkulosesituasjonen er ute av kontroll. De siste årene har det vært flere tilfeller av at utenlandske statsborgere som oppholder seg i Norge har vært syke, sier spesialist i lungesykdommer Knut Øvreberg.

Multiresistent tuberkulose smitter i likhet med tuberkulose gjennom dråpesmitte. Smittepartikler kan under ideelle forhold holdes levende i flere måneder. Statistisk sett blir en av seks som har vært i nærkontakt med en pasient smittet.

Pasientens liv står ikke i fare, men legene ved Ullevål sykehus frykter at sykdommen skal spre seg. Legene bekrefter at dette er et særskilt tilfelle i Norge. De besluttet i samråd med Statens helsetilsyn og Forsvaret å sende mannen til England.

- Vi har hverken mulighet eller kompetanse til å behandle mannen i Norge. Dette er et meget spesielt tilfelle, og vi tar derfor ingen sjanser, sier avdelingsdirektør Jørgen Holmboe ved Statens helsetilsyn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer