Alvorlig tuberkulose oppdaget i Norge

Den smittsomme sykdommen multiresistent tuberkulose har kommet til Norge. En mann fra det tidligere Jugoslavia har i lenger tid ligget på isolat ved Ullevål sykehus. I går ble pasienten fløyet i et militært fly til et spesialsykehus utenfor London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enkelttilfeller av sykdommen er tidligere registrert i Norge, men dette skal være første gangen norske helsemyndigheter har sett seg nødt til å søke hjelp utenfor landegrensene for å bekjempe sykdommen.

- Det er foruroligende at vi ikke har tilstrekkelige kompetanse på dette området. Den globale tuberkulosesituasjonen er ute av kontroll. De siste årene har det vært flere tilfeller av at utenlandske statsborgere som oppholder seg i Norge har vært syke, sier spesialist i lungesykdommer Knut Øvreberg.

Multiresistent tuberkulose smitter i likhet med tuberkulose gjennom dråpesmitte. Smittepartikler kan under ideelle forhold holdes levende i flere måneder. Statistisk sett blir en av seks som har vært i nærkontakt med en pasient smittet.

Pasientens liv står ikke i fare, men legene ved Ullevål sykehus frykter at sykdommen skal spre seg.
Legene bekrefter at dette er et særskilt tilfelle i Norge. De besluttet i samråd med Statens helsetilsyn og Forsvaret å sende mannen til England.

- Vi har hverken mulighet eller kompetanse til å behandle mannen i Norge. Dette er et meget spesielt tilfelle, og vi tar derfor ingen sjanser, sier avdelingsdirektør Jørgen Holmboe ved Statens helsetilsyn.