Dødelig covid-sopp herjer i India:

- Alvorlig

Indiske leger melder om stadig flere tilfeller av en sjelden soppinfeksjon hos tidligere coronasyke pasienter. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier tilstanden er alvorlig.

SOPP: Indiske leger melder om stadig flere tilfeller av en sjelden, men alvorlig soppinfeksjon hos pasienter som har gjennomgått covid-19. Bilder: @dr.akshaynair.eyeplastics Vis mer
Publisert

Infeksjonen mukormykose, også kjent som «black fungus», er en sjelden form for soppinfeksjon som oftest rammer pasienter med nedsatt immunforsvar, dårlig regulert diabetes eller leukemi, forklarer Nakstad.

- Den kan forårsakes av flere sopparter og er alvorlig fordi soppen kan vokse inn i vevet. For noen covid-19-pasienter som blir alvorlig syke er det økt risiko for ulike sekundærinfeksjoner, også soppinfeksjoner, men dette skyldes nok mest den alvorlige sykdomstilstanden og belastningen på immunforsvaret, sier han.

Behandling kan være vanskelig

Ifølge Nakstad vil man finne økt forekomst av slike typer sekundærinfeksjoner hos pasienter på sykehus med mange alvorlig syke infeksjonspasienter med behov for intensivbehandling.

- Man kan i verste fall få invasiv soppinfeksjon i viktige organsystemer som er vanskelig å behandle.

IKKE I NORGE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kjenner ikke til at det er påvist mukormykose hos norske coronapasienter. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
IKKE I NORGE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kjenner ikke til at det er påvist mukormykose hos norske coronapasienter. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Mucormycosis kan oppstå ved inhalering av eller kontakt med spesifikke soppsporer som finnes i lufta og i jorda - særlig i råtnende organisk materiale. I tillegg til bihuler og lunger, kan infeksjonen også sette seg på huden og i hjernen.

Infeksjonen er ikke smittsom og angriper som oftest bihuler og lunger, ifølge CDC. Tilstanden kan være livstruende for personer med nedsatt immunforsvar, skriver BBC.

KONTRASTER: Kontrastene er store i det coronautsatte India. Mens coronadøde lik brennes i parkene, reiser de rike ut av landet i privatfly. Jeg frykter det kan bli verre, sier Espen Nakstad til Dagbladet. Bilder: BILDER: AP / NTB / DAGBLADET TV / FLIGHTWATCH / FLIGHTRADAR Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

Ikke meldt i Norge

I starten av april skrev øyelege Akshay Nair på Instagram at de ved hans klinikk i Mumbai hadde registrert 23 tilfeller siden januar.

- For meg høres ikke dette tallet veldig overraskende eller alarmerende ut i en situasjon med mange tusen svært syke covid-pasienter, men det er vanskelig å vurdere hva den reelle forekomsten er. Det er uansett all grunn til å ta det alvorlig hvis man registrerer økt forekomst, sier Nakstad.

Den assisterende helsedirektøren kjenner ikke til at det har blitt rapportert om tilfeller av alvorlig mukormykose blant coronapasienter på norske sykehus.

OVERFYLT: Det indiske helsevesenet er i knestående etter smitteeksplosjonen landet har opplevd den siste tida. Foto: Arun Sankar / AFP / NTB
OVERFYLT: Det indiske helsevesenet er i knestående etter smitteeksplosjonen landet har opplevd den siste tida. Foto: Arun Sankar / AFP / NTB Vis mer

- Er dette noe som kan oppstå?

- Det er alltid en risiko for sekundærinfeksjoner hos alvorlig syke pasienter, både bakterielle infeksjoner, nye virusinfeksjoner og soppinfeksjoner, svarer Nakstad.

- Hvordan kan vi i Norge unngå at det utvikler seg?

- Dette er tilstander som fanges opp og behandles i sykehusene. Det er lite man kan gjøre for å forebygge det, annet en å begrense antallet alvorlig syke pasienter gjennom et godt helsevesen.

Verst rammet i verden

India har opplevd en eksplosjon av både coronasmitte og dødsfall den siste tida, og står inne i det som omtales som verdens verste coronautbrudd.

Søndag ble det igjen registrert over 4000 dødsfall og over 400 000 nye smittetilfeller. Antallet smittede viser en tydelig nedgang mandag, men dette kan skyldes mindre testing i helga, skriver NTB.

Etter først å ha utløst en helsekrise i storbyer som New Delhi og Mumbai har smitten blomstret opp i landbruksregioner og mindre byer, som teknologsenteret Bengaluru. Nå meldes det om mangel på sykehussenger og medisinsk oksygen fra stadig flere steder.

- Indiske leger har nok stor oppmerksomhet på alle følgetilstander og komplikasjoner forbundet med covid-19, men det er dessverre begrenset hva man kan gjøre når helsevesenet er så sterkt belastet som i India akkurat nå, sier Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer