Dødelig covid-sopp herjer i India:

- Alvorlig

Indiske leger melder om stadig flere tilfeller av en sjelden soppinfeksjon hos tidligere coronasyke pasienter. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier tilstanden er alvorlig.

SOPP: Indiske leger melder om stadig flere tilfeller av en sjelden, men alvorlig soppinfeksjon hos pasienter som har gjennomgått covid-19. Bilder: @dr.akshaynair.eyeplastics Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Infeksjonen mukormykose, også kjent som «black fungus», er en sjelden form for soppinfeksjon som oftest rammer pasienter med nedsatt immunforsvar, dårlig regulert diabetes eller leukemi, forklarer Nakstad.

- Den kan forårsakes av flere sopparter og er alvorlig fordi soppen kan vokse inn i vevet. For noen covid-19-pasienter som blir alvorlig syke er det økt risiko for ulike sekundærinfeksjoner, også soppinfeksjoner, men dette skyldes nok mest den alvorlige sykdomstilstanden og belastningen på immunforsvaret, sier han.

Behandling kan være vanskelig

Ifølge Nakstad vil man finne økt forekomst av slike typer sekundærinfeksjoner hos pasienter på sykehus med mange alvorlig syke infeksjonspasienter med behov for intensivbehandling.

- Man kan i verste fall få invasiv soppinfeksjon i viktige organsystemer som er vanskelig å behandle.

Mucormycosis kan oppstå ved inhalering av eller kontakt med spesifikke soppsporer som finnes i lufta og i jorda - særlig i råtnende organisk materiale. I tillegg til bihuler og lunger, kan infeksjonen også sette seg på huden og i hjernen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer