Det er stor forskjell på omfanget av seksuell trakassering i yrkene. Fra én prosent blant ingeniører til 20 prosent blant sykepleiere.
Også ansatte i servitøryrker og pleie- og omsorgsarbeidere er spesielt utsatt.
Det viser en ny forskningsoppsummering fra Folkehelseinstituttet (FHI), som Dagbladet har fått tilgang til.
- Altfor høyt
Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Sykepleierforbundet mener at tallet er altfor høyt. Det er alvorlig sett i sammenheng med at det er stor mangel på sykepleiere.
- En av hovedgrunnene til at det skjer er at sykepleiere jobber alene i vanskelige situasjoner, fordi det mangler folk, sier hun til Dagbladet.

Sko løste 52 år gammelt mysterium
Larsen mener det er arbeidsgivernes ansvar å gjøre alt for å skape et trygt arbeidsmiljø, og beholde sykepleierne på jobb.
- En del av problemet er at det blir oppfattet av ledere og politikere som at det er en del av yrket: å oppleve trusler, trakassering og vold. Det gjør at den enkelte sykepleier individualiserer, tar ansvar og skylder på seg selv for at de opplever trakassering - og det er en stor grunn til at mange slutter.
Kvinner mer utsatt
Forskningsoversikten viser at kvinner er mer utsatt for seksuell trakassering enn menn, på alle arenaene. Yngre er mer utsatt enn eldre og det er flest menn som utøver seksuell trakassering.
Det å bli utsatt for seksuell trakassering kan føre til lavere tilfredshet med livet, ubehag, mistrivsel på arbeidsplassen og oppsigelse, viser studier som beskrives i rapporten.

Storstilt savnetsøk: - Mysteriet enda større
- Plikt til å hindre
Det er Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) som har bedt Folkehelseinstituttet om en oversikt over forekomst av seksuell trakassering i Norge.
- Undersøkelsen viser at seksuell trakassering foregår i hele samfunnet, og at det har betydelige konsekvenser, sier Anna Bjørshol, avdelingsdirektør i Bufdir til Dagbladet og fortsetter:
- Både arbeidsgivere og myndighetene har plikt til å hindre og forebygge seksuell trakassering, avslutter Bjørshol.