Seksuell trakassering av sykepleiere:

- Alvorlig

Seksuell trakassering varierer mellom ulike yrkesgrupper, men sykepleiere er spesielt utsatt.

REAGERER: Leder i Sykepleierforbundet Lill Sverresdatter Larsen mener arbeidgivere må gjøre alt for å trygge og holde sykepleiere i jobb. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
REAGERER: Leder i Sykepleierforbundet Lill Sverresdatter Larsen mener arbeidgivere må gjøre alt for å trygge og holde sykepleiere i jobb. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer
Publisert

Det er stor forskjell på omfanget av seksuell trakassering i yrkene. Fra én prosent blant ingeniører til 20 prosent blant sykepleiere.

Også ansatte i servitøryrker og pleie- og omsorgsarbeidere er spesielt utsatt.

Det viser en ny forskningsoppsummering fra Folkehelseinstituttet (FHI), som Dagbladet har fått tilgang til.

- Altfor høyt

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Sykepleierforbundet mener at tallet er altfor høyt. Det er alvorlig sett i sammenheng med at det er stor mangel på sykepleiere.

- En av hovedgrunnene til at det skjer er at sykepleiere jobber alene i vanskelige situasjoner, fordi det mangler folk, sier hun til Dagbladet.

Larsen mener det er arbeidsgivernes ansvar å gjøre alt for å skape et trygt arbeidsmiljø, og beholde sykepleierne på jobb.

- En del av problemet er at det blir oppfattet av ledere og politikere som at det er en del av yrket: å oppleve trusler, trakassering og vold. Det gjør at den enkelte sykepleier individualiserer, tar ansvar og skylder på seg selv for at de opplever trakassering - og det er en stor grunn til at mange slutter.

BLIR MED: Den svarte gribben tar nettet med storm etter dette. Video: Instagram / @rafaellvital Vis mer

Kvinner mer utsatt

Forskningsoversikten viser at kvinner er mer utsatt for seksuell trakassering enn menn, på alle arenaene. Yngre er mer utsatt enn eldre og det er flest menn som utøver seksuell trakassering.

Det å bli utsatt for seksuell trakassering kan føre til lavere tilfredshet med livet, ubehag, mistrivsel på arbeidsplassen og oppsigelse, viser studier som beskrives i rapporten.

- Plikt til å hindre

Det er Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) som har bedt Folkehelseinstituttet om en oversikt over forekomst av seksuell trakassering i Norge.

- Undersøkelsen viser at seksuell trakassering foregår i hele samfunnet, og at det har betydelige konsekvenser, sier Anna Bjørshol, avdelingsdirektør i Bufdir til Dagbladet og fortsetter:

- Både arbeidsgivere og myndighetene har plikt til å hindre og forebygge seksuell trakassering, avslutter Bjørshol.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer