Alvorlige anklager mot stortingspresidenten

Beskyldes for å ha holdt tilbake informasjon. 

Stortingspresident Olaf Michael «Olemic» Thommessen anklages for å ha tilbakeholdt informasjon om en alvorlig konflikt. Thommesen er stortingspresident for perioden 2013–2017. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Stortingspresident Olaf Michael «Olemic» Thommessen anklages for å ha tilbakeholdt informasjon om en alvorlig konflikt. Thommesen er stortingspresident for perioden 2013–2017. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kontroll og konstitusjonskomiteen på stortinget anklager stortingspresident Olemic Thommessen (H) for å ha tilbakeholdt informasjon om en alvorlig konflikt som presidentskapet var involvert i, ifølge NTB.

Komiteen anklager presidentskapet for å ha gitt seg selv myndighet til å sette til side taushetsplikten for EOS-utvalget, som fører kontroll med de hemmelige tjenestene, skriver nyhetsbyrået.

Enstemmig

Kontrollkomitéleder Martin Kolberg (Ap) bekrefter overfor Dagbladet at komiteen har kontaktet presidentskapet.

- En enstemmig kontrollkomité har stilt presidentskapet en del spørsmål i forbindelse med behandlingen av evalueringen av EOS-utvalget. Vi avventer nå presidentskapets svar, sier Martin Kolberg (Ap) i en kort kommentar til Dagbladet.

Komitémedlem Jette Christensen (Ap) sier på sin side at det ikke er snakk om konkrete anklager.

- Vi kommer ikke med anklager, men vi stiller betimelige spørsmål om behandlingen til Stortinget om viktige EOS-saker som Stortinget trenger svar på, skriver komitémedlem Jette Christensen i en tekstmelding til Dagbladet

- Ble ikke oversendt

Bakgrunnen for saken er at et utvalg, ledet av Bjørn Solbakken, i 2014 fikk i oppgave å evaluere Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenesten (EOS-utvalget), skriver NTB.

Det førte til en strid mellom EOS-utvalget og presidentskapet om lovforståelsen når det gjaldt granskernes tilgang på taushetsbelagt informasjon som EOS-utvalgets medlemmer sitter på. Presidentskapet sendte brev til EOS-utvalget der den fritok dem fra taushetsplikten slik at de kunne svare på evalueringsutvalgets spørsmål. Men EOS-utvalget mente det kunne skade deres troverdighet at denne bestemmelsen ikke var forankret hos de folkevalgte.

«Presidentskapet kan ikke på denne måten, uten et uttrykkelig stortingsvedtak om å dispensere fra eget reglement, legge beslag på en sak innkommet til Stortinget», heter det i et brev komiteen sendte presidentskapet onsdag og som NTB har fått tilgang til.

Ber om innsyn

Her ber komiteen om å få tilgang til all korrespondanse om saken og kommentarer fra stortingspresidenten.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Olemic Thommesen. Stortingspresidenten kan ikke kommentere saken fordi brevet ikke er behandlet i presidentskapet, får NTB opplyst.

(Dagbladet/NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer