Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alvorlige år 2000-mangler

- Det er fremdeles til dels alvorlige mangler i håndteringen av år 2000-problemet, sa næringsminister Lars Sponheim (V) i Stortinget i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sponheim ga for andre gang Stortinget en redegjørelse om håndteringen av år 2000-problemet. Han forsikret at disse spørsmålene har høy prioritet i regjeringen.

År 2000-problemet dreier seg i korthet om at datasystemer som er knyttet opp til datoer, ikke takler overgangen fra et århundre til det neste.

Det er mye som mangler før helsesektoren er forberedt på overgangen til år 2000. Det gjelder både fylkeskommunale, kommunale og private virksomheter.

- Situasjonen for disse virksomhetene innen helsesektoren er ikke tilfredsstillende. Det gjelder særlig aldersinstitusjonene og ved de kommunale legevaktene, men også innenfor sykehussektoren er det betydelige mangler, sa Sponheim.

Ikke statlig brudd

Sponheim mente det i dag ikke lenger er overhengende fare for kritisk svikt i statsforvaltningens grunnleggende tjenesteyting.

- Faren for at viktige systemer feiler er imidlertid ikke over. Det er et omfattende arbeid som gjenstår, særlig i forhold til testing og iverksettelse, sa han.

Arbeidet i kommunesektoren går for sakte. Nå mener alle kommuner at år 2000-problemet har betydning for dem.

Bare 31 prosent av kommunene har gjennomført en test av sine systemer. Av disse fant hver tredje at driftskritiske systemer ikke fungerte.

- Dette er bekymringsfullt, sa Sponheim og lovet at regjeringen vil ha fokus rettet mot kommunesektoren i tiden framover.

Næringslivet

Også næringslivet er i gang med forberedelsene til århundreskiftet. Store bedrifter har kommet lengst i arbeidet. I små og mellomstore bedrifter mener bare halvparten av bedriftsled erne at år 2000-problemet er relevant for dem.

Sponheim mente tallet var urovekkende lavt, og rettet en advarende pekefinger mot næringslivet.

- Ved manglende etterlevelse eller aktsomhet kan regler brytes og man kan pådra seg et erstatningsansvar, både i offentlig og privat sektor, sa han.

Liten fare for svikt

Ifølge analyser er det liten sannsynlighet for svikt i kraftforsyning og teleleveranser. Det er også lite sannsynlig at sikkerhetsproblemene for luftfart og oljevirksomhet blir større. Men viktige områder mangler fullførte risiko- og sårbarhetsanalyser. Det gjelder vann- og avløpssektoren, transportsektoren, informasjonsformidling i TV og radio, brannvesen, atomberedskap og akutt forurensning.

(NTB)