<strong>MASSESMITTE:</strong> Vinterferie i skistedet Ischgl i Østerrike førte til at svært mange ble smittet med coronaviruset og at mange tok med seg viruset hjem. Foto: Halvard Alvik / NTB
MASSESMITTE: Vinterferie i skistedet Ischgl i Østerrike førte til at svært mange ble smittet med coronaviruset og at mange tok med seg viruset hjem. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer

Massesøksmål mot skiparadis:

- Alvorlige feil førte smitte til 45 land

Massesøksmål mot østerrikske myndigheter etter at skiparadis ble smittepøl.

Publisert

Skiparadiset Ischgl i Tirol-regionen i Østerrike, er kjent for sine heftige afterski-fester, og var i starten av coronapandemien en av hovedkildene til at viruset spredte seg som ild i tørt gress til en rekke land - også Norge.

Totalt ble skistedet koblet til smittetilfeller i 45 land, og kritikken mot myndighetenes håndtering har haglet.

52 nordmenn

Hele 6000 personer har oppgitt til Den østerrikske forening for forbrukerbeskyttelse (VSV) at de ble smittet på skiferien i Iscghl og tok med seg viruset hjem - blant dem 52 nordmenn.

- Vi er i kontakt med alle de 6000 ofrene, og vi vil tilby dem å delta i massesøksmålet, som er planlagt neste år. Jeg kan ikke si i dag hvor mange nordmenn som vil delta, sier Peter Kolba i VSV til Dagbladet.

- Alvorlige feil i håndteringen har smittet mennesker i 45 land over hele verden, og har forårsaket spesielt massive klynger i Tyskland og i Norden. For enkelte har det fått alvorlige konsekvenser, skriver VSV i et brev til myndighetene som Dagbladet har fått tilgang til.

<strong>HER STARTET DET:</strong> Første corona-positive i Ischgl var en bartender på after ski-stedet og restauranten Kitzloch. Foto: Jakob Gruber, APA/AFP/NTB Scanpix
HER STARTET DET: Første corona-positive i Ischgl var en bartender på after ski-stedet og restauranten Kitzloch. Foto: Jakob Gruber, APA/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Kolba i VSV er de kjent med at 32 skiturister døde med coronaviruset etter å ha besøkt østerrikske skisteder. Skiensmannen Georg Mathias Johansen (55) døde i begynnelsen av april, etter å ha feriert i Iscghl.

VSV understreker at mange av de smittede fikk alvorlige symptomer og «fryktet for sine liv».

- Har et ansvar

Dagbladet har tidligere snakket med norske skiturister som har meldt seg til søksmålet. Samtlige har pekt på at situasjonen i landsbyen var «business as usual».

- Myndighetene har et ansvar. De var klar over smitten, men jeg tror de tok en kalkulert risk og håpet det skulle gå bra. De tok nok ikke høyde for at de kunne bli gjort ansvarlige, sier den norske skituristen Kai (52), som er med i søksmålet, til Dagbladet.

Han forteller at han stadig får oppdateringer om framgangen i søksmålet.

<strong>MASSESØKSMÅL:</strong> Peter Kolba i VSV står i spissen for massesøksmålet som skal gå av stabelen neste år. Foto: Ronald Zak / AP / NTB
MASSESØKSMÅL: Peter Kolba i VSV står i spissen for massesøksmålet som skal gå av stabelen neste år. Foto: Ronald Zak / AP / NTB Vis mer

- Grov uaktsomhet

Tirsdag ble fire erstatningssaker, som beskrives som «testsaker» før massesøksmålet, overlevert til den regionale domstolen, forteller Kolba.

Sakene utgjør alene 287 000 euro, tilsvarende rundt 3 millioner norske kroner, og gjelder blant annet et coronadødsfall og en person som ble svært syk og har fått varige skader, ifølge BBC.

Peter Kolba har tidligere sagt til Dagbladet at massesøksmålet er anslått til å bli på mer enn fem millioner euro.

VSV mener myndighetene reagerte for seint på smitten, som seinere skulle bre seg utover Europa, og anklager dem blant annet for «grov uaktsomhet». VSV mener også at myndighetene lot seg føye av press fra lobbyister i tusistsektoren til å holde skistedene åpne, skriver den østerrikske avisa Der Standard.

- Det vil være like nyttig for Østerrikes og Tirols rykte som turistmål i verden, som for de mange skadelidende som venter på en innrømmelse av feil, at det kommer en unnskyldning og erstatning, sa Peter Kolba i VSV på en pressekonferanse onsdag.

CORONA-ØL: På baren Kitzloch i Ischgl var det fest med Corona-øl dager før vinterferierende nordmenn ankom vintersportstedet. Bildet er fra en Facebook-post, som har blitt delt videre. Foto: Facebook Vis mer

- Visste om smitte

Myndighetene har hele tiden holdt fast på at de handlet riktig sett ut fra opplysningene som var tilgjengelig i starten av pandemien.

Advokat Alexander Klauser, som representerer noen av personene som ble smittet på tirolske skisteder, mener imidlertid at myndighetene i Tirol visste om smittetilfeller allerede i slutten av februar, da et hotell i Innsbruck ble stengt som følge av at en ansatt fikk påvist viruset.

Han peker også på at islandske myndigheter allerede 5. mars rødlistet Østerrike, etter at 14 islendinger vendte hjem med smitte. Islandske myndigheter skal også flere ganger ha gitt beskjed.

Ikke før 13. mars, to dager etter at blant annet norske myndigheter frarådet reiser til Tirol, tok den østerrikske regionen grep, og stengte ned skistedet. Utenlandske skiturister fikk på dette tidspunktet imidlertid fortsatt fritt reise hjem - mange på stappfulle busser og fly.

- Hvis skistedene hadde blitt stengt bare én uke tidligere, ville det vært mulig å forhindre smitte av tusenvis av mennesker. Både turister fra innland og utland og sesongarbeidere. Men økonomien har gått foran folks helse, skriver VSV.

Enkelte østerrikske skisteder holdt åpent så lenge som 19. mars.

Nektes afterski

Torsdag opplyser østerrikske myndigheter at det åpnes for at folk igjen kan innta skibakkene den kommende sesongen. Det vil imidlertid være forbud mot fester, melder tyske Bild.

Landets regjering har innført forbudet for å forhindre spredning av coronaviruset, og det vil bli påbudt med munnbind i skiheisene.

- Skiglede, ja, men uten afterski, oppsummerer regjeringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer