- Alvorlige feil i utviklingen av F-35

Bekymringsmelding fra Forsvarskomiteen i Senatet.

 NYE KAMPFLY: De nye F-35 Lightning II-kampflyene, også kjent som Joint Strike Fighter (JSF), bygger på en teknologisk plattform som allerede er i ferd med å gå ut på dato, mener direktøren i Teknologirådet. Her under en prøvetur fra Edwards Air Force Base i California i mai 2010. ARKIVFOTO: REUTERS/Tom Reynolds/Lockheed Martin Corp/NTB SCANPIX.
NYE KAMPFLY: De nye F-35 Lightning II-kampflyene, også kjent som Joint Strike Fighter (JSF), bygger på en teknologisk plattform som allerede er i ferd med å gå ut på dato, mener direktøren i Teknologirådet. Her under en prøvetur fra Edwards Air Force Base i California i mai 2010. ARKIVFOTO: REUTERS/Tom Reynolds/Lockheed Martin Corp/NTB SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarskomiteen i Senatet i USA er bekymret for kvaliteten i produksjonen av det nye jagerflyet F-35 Joint Strike Fighter.

Senatets forsvarskomité skriver i en ny rapport at den er bekymret for om produksjonskvaliteten er høy nok til å sikre leveranse av jagerflyet til USA og landets allierte «til en rimelig pris».

- Ut på dato I Dagbladet lørdag hevdet direktør Tore Tennøe i Teknologirådet at F-35-teknologien er i ferd med å gå ut på dato - en påstand forsvarsminister Espen Barth Eide tilbakeviste.

I likhet med direktøren i Teknologirådet, mener forsvarsanalytiker John Berg at det norske Forsvaret har behov for førerløse dronefly.

- Alvorlige utviklingsfeil Fordi Lockheed Martin har forsømt produksjonskvaliteten, er det gjort alvorlige feil i utviklingen av flyet, mener komiteen.

Utbedring av disse feilene har gjort produksjonen av flyet langt dyrere enn først antatt.

Flere land har allerede varslet at de vil kjøpe inn færre F-35-fly enn tidligere planlagt fordi prisen er blitt for høy.

10 land pluss USA Ialt åtte nasjoner utenom USA deltar i utviklingsprogrammet for F-35:

Storbritannia, Norge, Canada, Danmark, Nederland, Tyrkia, Italia og Australia.

I tillegg har Japan og Israel bestilt F-35.  Det amerikanske forsvaret skal etter planen fornye jagerflyparken med ialt 2.443 nye F-35 i alle forsvarsgrener til en samlet pris på 396 milliarder dollar - rundt 2.500 milliarder kroner.

Ikke ferdig testet Senatets forsvarskomité er også kritisk til at Lockheed Martin allerede har begynt å produsere F-35-fly selv om testingen ikke er fullført.

Resultatet kan bli kostbare tilbakekallinger.

 - DRONER INGEN ERSTATNING:  - F-35 kan ikke erstattes innen overskuelig framtid til norsk hovedbruk, sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) - her under presentasjonen 23. mars i år av regjeringens langtidsplan for Forsvaret, som blant annet omfatter 48 nye kampfly med base på Ørland. Foto: Tore Meek, NTB Scanpix.
- DRONER INGEN ERSTATNING: - F-35 kan ikke erstattes innen overskuelig framtid til norsk hovedbruk, sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) - her under presentasjonen 23. mars i år av regjeringens langtidsplan for Forsvaret, som blant annet omfatter 48 nye kampfly med base på Ørland. Foto: Tore Meek, NTB Scanpix. Vis mer

Norge har planer om å kjøpe 56 F-35-fly fra Lockheed Martin til en samlet pris på 230 milliarder kroner for å erstatte dagens F-16-flåte.

(NTB - Reuters/Dagbladet).


 UTFORDRINGER: Lockheed Martin-Stevens foran en meraineversjon av F-35B Joint Strike Fighter ved Eglin Air Force Base in Florida.  Nå har forsvarskomiteen i senatet kommet med liste alvorlige bekymringer om F-35. FOTO: Michael Spooneybarger/REUTERS/NTB SCANPIX.
UTFORDRINGER: Lockheed Martin-Stevens foran en meraineversjon av F-35B Joint Strike Fighter ved Eglin Air Force Base in Florida. Nå har forsvarskomiteen i senatet kommet med liste alvorlige bekymringer om F-35. FOTO: Michael Spooneybarger/REUTERS/NTB SCANPIX. Vis mer