- Alvorlige feil i utviklingen av F-35

Bekymringsmelding fra Forsvarskomiteen i Senatet.

NYE KAMPFLY: De nye F-35 Lightning II-kampflyene, også kjent som Joint Strike Fighter (JSF), bygger på en teknologisk plattform som allerede er i ferd med å gå ut på dato, mener direktøren i Teknologirådet. Her under en prøvetur fra Edwards Air Force Base i California i mai 2010. ARKIVFOTO: REUTERS/Tom Reynolds/Lockheed Martin Corp/NTB SCANPIX.
NYE KAMPFLY: De nye F-35 Lightning II-kampflyene, også kjent som Joint Strike Fighter (JSF), bygger på en teknologisk plattform som allerede er i ferd med å gå ut på dato, mener direktøren i Teknologirådet. Her under en prøvetur fra Edwards Air Force Base i California i mai 2010. ARKIVFOTO: REUTERS/Tom Reynolds/Lockheed Martin Corp/NTB SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forsvarskomiteen i Senatet i USA er bekymret for kvaliteten i produksjonen av det nye jagerflyet F-35 Joint Strike Fighter.

Senatets forsvarskomité skriver i en ny rapport at den er bekymret for om produksjonskvaliteten er høy nok til å sikre leveranse av jagerflyet til USA og landets allierte «til en rimelig pris».

- Ut på dato I Dagbladet lørdag hevdet direktør Tore Tennøe i Teknologirådet at F-35-teknologien er i ferd med å gå ut på dato - en påstand forsvarsminister Espen Barth Eide tilbakeviste.

I likhet med direktøren i Teknologirådet, mener forsvarsanalytiker John Berg at det norske Forsvaret har behov for førerløse dronefly.

- Alvorlige utviklingsfeil Fordi Lockheed Martin har forsømt produksjonskvaliteten, er det gjort alvorlige feil i utviklingen av flyet, mener komiteen.

Utbedring av disse feilene har gjort produksjonen av flyet langt dyrere enn først antatt.

Flere land har allerede varslet at de vil kjøpe inn færre F-35-fly enn tidligere planlagt fordi prisen er blitt for høy.

10 land pluss USA Ialt åtte nasjoner utenom USA deltar i utviklingsprogrammet for F-35:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer