- Alvorlige konsekvenser

Søndag har det kommet flere meldinger om et massivt strømbrudd i Ukraina. - Konsekvenser som smerter, sier ekspert.

ANGREP: Brannvesenet i Kharkiv jobber med å slukke brannen i på kraftstasjonen som søndag ble angrepet, og som har ført til strømbrudd i regionen. Foto: AP / NTB
ANGREP: Brannvesenet i Kharkiv jobber med å slukke brannen i på kraftstasjonen som søndag ble angrepet, og som har ført til strømbrudd i regionen. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth, sier at det skal ha vært et angrep på Tets-5, en av de gjenværende kraftstasjonene i Kharkiv.

Han påpeker at et annet anlegg i byen ble slått ut 8. august, for drøyt en måned siden.

Reuters, som meldte det først, skriver at det er storskala elektrisitetsbrudd i Kharkiv.

- Forblir terrorister

Ifølge Volodymyr Zelenskyj er det strømbrudd i både Kharkiv, Donetsk, Dnipropetrovsk, Zaporizjzja og Sumy-regionen.

Ifølge ham er strømmen fullstendig avskåret. Som følge av situasjonen er det også kutt i vannforsyningen, ifølge Reuters.

- Russiske terrorister forblir terrorister og angriper kritisk infrastruktur. Ingen militære anlegg, kun målet om å etterlate folk uten lys og varme, skriver han på Twitter.

Han har også lagt ved følgende tag: «RussianIsATerroristState», som på norsk betyr at Russland er et terrorist-land.

Kharkiv-guvernøren skriver også at det skyldes et russisk angrep på infrastrukturområder. Vannforsyningen skal også ha blitt ødelagt.

- De russiske okkupantene har truffet kritisk infrastruktur i byen og regionen.

Røseth forteller at dette er brudd på folkeretten.

- Dette får alvorlige konsekvenser for energiforsyningen med mindre det er oppe og går igjen fort. Dette er et angrep på sivil infrastruktur, sier han.

- Svar på ukrainsk motoffensiv

Han forklarer at dersom russerne har lyktes med treffet, så kan det ha ødelagt store deler av kraftstasjonen. Meldinger han har sett går på at dette er et rakettangrep. Ifølge Røseth jobbes det nå med å begrense skadeomfanget.

Som han forstår det, så skal gasstilgangen foreløpig være intakt, men per nå har befolkningen mistet tilgang på varmt vann og fyring.

- Kan vi vente oss flere angrep i dette området utover natta, eller har dette vært et nøye planlagt angrep?

- Dette er et svar på den ukrainske motoffensiven. Russerne forsøker å ramme sivile og skape fortvilelse. De prøver å straffe samholdet for forsvaret av Ukraina, men det nytter ikke i det hele tatt. De blir nok bare mer innbitt, sier han.

Han legger til at dette viser bare at russerne er desperate og slår til mot sivile, framfor militære styrker.

- Dette er konsekvenser som smerter, sier Røseth.

Flere andre på Twitter rapporterer om det samme.

Blant dem er desinformasjons- og sikkerhetsekspert Maria Avdeeva.

Hun påpeker også at vannforsyningen er nede fordi vannpumpene er avhengig av strøm.

- Terroristlandet bruker nye taktikker, skriver hun. I posten har hun lagt ved et bilde som viser at byen har gått i svart.

Beveger seg raskt

De siste dagene har Ukraina gjort en lynoffensiv.

Lørdag kom det flere meldinger om at russiske okkupasjonsmyndigheter evakuerer fra den strategisk viktige byen Izium i Kharkiv fylke.

Ifølge den russiske avisa Gazeta, melder også viseministeren for informasjon i den såkalte Folkerepublikken i Donetsk, Daniil Bezsonov, at også russiske styrker forlater Izium.

Røseth sa lørdag at det ser ut til at ukrainsk villedning har fungert godt, og at russerne trekker seg tilbake.

UKRAINA: Ukrainske styrker saboterte søndag 4. september et russisk ammunisjonslager i Sør-Ukraina. Video: AP / Nexta TV / Reddit Vis mer

Status søndag er at ukrainske styrker har beveget seg raskt videre til flere andre byer. Ifølge Zelenskyj er det snakk om hele 3 000 kvadratkilometer som er tatt tilbake.

- Det går så raskt at det er vanskelig å få bekreftende meldinger. Men nå ser det ut til at de beveger seg mot Donetsk og Luhansk. Ukraina dytter russerne nordøst mot Kharkiv og grensa til Russland. Det ser ut som at Ukraina er ute etter momentum mens russerne svekkes og trekker seg tilbake, forteller Røseth.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer