Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alvorlige mangler ved russiske atomkraftverk

De som ligger nærmest Norge, skal være blant de farligste.

KOLA ATOMKRAFTVERK: Dette er hovedkontrollen til den eldste av Kola-kraftverkets fire atomreaktorer. Arkivfoto: DAGBLADET
KOLA ATOMKRAFTVERK: Dette er hovedkontrollen til den eldste av Kola-kraftverkets fire atomreaktorer. Arkivfoto: DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram av en rapport fra det russiske atombyrået Rosatom som Aftenposten har fått tilgang til.

Her pekes det blant annet på at de fleste reaktorene ikke stenges automatisk ved jordskjelv. Fare for jordskjelv er ikke engang blitt vurdert i forbindelse med plasseringen av kraftverkene.

Overingeniør Ole Reistad ved Institutt for energiteknikk (IFI) betegner rapporten som oppsiktsvekkende.

- Rapporten avdekker mangler som tidligere ikke har vært omtalt offentlig og som russerne heller ikke har informert om internasjonalt, sier han.

- Dramatisk Kjernefysiker og daglig leder i Bellona Nils Bøhmer uttrykker seg i enda sterkere ordelag.

- Jeg er rystet. Det er dramatisk lesning med tanke på at rapporten kommer fra eieren av atomkraftverkene, sier han.

Den russiske sikkerhetsevalueringen skal ha kommet i stand som en direkte følge av atomulykken i Japan i etterkant av jordskjelvet og tsunamien der.

Ifølge Aftenposten ble den nye rapporten presentert for president Dmitrij Medvedev i forrige uke.

Verst på Kolahalvøya Mesteparten av kritikken fra atombyrået Rosatom rammer alle de russiske atomkraftverkene, men de to eldste reaktorene på Kola, som ligger nær Finnmark, nevnes som spesielt utsatte på noen av de alvorligste områdene, som nedkjøling av reaktorene.

Også reaktorene utenfor St. Petersburg, i nærheten av Finland, pekes ut som spesielt utsatte.

Bellonas ekspert på atomsikkerhet i Russland, Igor Kudrik, kaller rapporten for «et sjokk».

- Rapporten viser at de russiske atomkraftverkene er langt dårligere rustet til å takle en naturkatastrofe enn hva som var tilfellet i Japan, sier Kudrik til Aftenposten.

Mange utfordringer I rapporten går det fram at reaktorene ikke stenger automatisk ved jordskjelv, slik de gjorde i Fukushima i Japan.

Fare for jordskjelv er dessuten ikke vurdert når det gjelder anleggenes plassering. Reserveløsningene for nedkjøling er dårlige, og lagring av atombrensel er så dårlig at atombrensel kan lekke ut ved jordskjelv.

Russland mangler i tillegg kompetente reparatører, og selskapet som overvåker sikkerheten, Rostekhnadzor, har ikke nok inspektører.

Rapporten virker grundig, mener Erlend Larsen, en av Norges fremste eksperter på atomsikkerhet i Russland. Han fremholder overfor Aftenposten at evalueringen avdekker vesentlige sikkerhetsutfordringer ved de russiske atomkraftverkene. (©NTB)

NÆR NORGE: Mesteparten av kritikken fra atombyrået Rosatom rammer alle de russiske atomkraftverkene, men de to eldste reaktorene på Kola, som ligger nær Finnmark, nevnes som spesielt utsatte på noen av de alvorligste områdene, som nedkjøling av reaktorene. Her fra Kola atomkraftverk. Arkivfoto: DAGBLADET
NÆR NORGE: Mesteparten av kritikken fra atombyrået Rosatom rammer alle de russiske atomkraftverkene, men de to eldste reaktorene på Kola, som ligger nær Finnmark, nevnes som spesielt utsatte på noen av de alvorligste områdene, som nedkjøling av reaktorene. Her fra Kola atomkraftverk. Arkivfoto: DAGBLADET Vis mer