Alvorlige opptøyer i feriebyen Alanya - flere utesteder satt i brann

Sammenstøt mellom høyreekstreme og kurdere.

VOLDSOMME OPPTØYER: Slik fortoner opptøyene i Alanya seg for norske turister som sitter på en restaurant i byen. Foto: Bianca Fagervoll Pettersen
VOLDSOMME OPPTØYER: Slik fortoner opptøyene i Alanya seg for norske turister som sitter på en restaurant i byen. Foto: Bianca Fagervoll PettersenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har i kveld vært alvorlige sammenstøt i den tyrkiske feriebyen Alanya, der mange nordmenn til enhver tid oppholder seg. Bl.a. flere utesteder i byens bargate er satt i brann.

- Las Vegas, et av de største utestedene her, har brent ned til grunnen. Hele tida ser og hører vi ambulanser og brannbiler. Det er så sterk røyklukt at vi ikke kan være ute, forteller en fastboende norsk kvinne i 20-åra til Dagbladet.

Også de populære utestedene Robin Hood og Queens Garden skal være satt i brann, får Dagbladet opplyst.

Hevnaksjon Ifølge den tyrkiske avisa Beser Haber skyldes opptøyene drapet på minst 14 politimenn, utført av det forbudte kurdiske arbeiderpartiet (PKK). Medlemmer av det ytterliggående nasjonalistiske tyrkiske høyrepartiet MHP skal ha gått til angrep på bl.a. Alanya-kontoret til det kurdiske lovlige partiet HDP som gjengjeldelse. Kontoret var blant stedene som er satt i brann.

Svært mange i Alanyas servicenæring er kurdere fra Øst-Tyrkia. En stor andel er ansatt i byens «Bar Street».

Kvinnen i 20-åra fra Nordvestlandet bor i Alanya sentrum sammen med sin mann og deres lille barn. Nå frykter hun for sikkerheten.

BRANN I SENTRUM: Flere bygninger i Alanya sentrum er satt i brann. Foto: Elin Andersson
BRANN I SENTRUM: Flere bygninger i Alanya sentrum er satt i brann. Foto: Elin Andersson Vis mer

- Hvis dette holder på noe særlig lenger, vurderer jeg å flytte til Norge. Framtida virker veldig usikker, sier hun.

Den tyrkisk-kurdiske mannen har en klesbutikk som han har måttet holde stengt mens opptøyene har pågått.

- Har hørt skudd Bianca Fagervoll Pettersen (27) fra Troms ankom feriebyen lørdag. Fra et utsiktspunkt i en restaurant høyt oppe har hun i hele kveld hatt overblikk over opptøyene.

Vi har sett fire branner siden demonstrasjonene startet i 19-tida lokal tid - to av dem har vært ganske nær der vi er. Hele tida er det sirener og blålys, og vi har hørt skudd, sier Pettersen til Dagbladet.

Hun opplyser at reisebyrået Ving tidligere sendte ut en SMS til sine reisende om at en fredelig demonstrasjon skulle avholdes i Alayna. De frarådet turistene å oppsøke den.

Foto: Elin Andersson
Foto: Elin Andersson Vis mer

- Føler dere dere utrygge?

- Nei, ikke her vi sitter - men i sentrum er det annerledes. Vi akter uansett å bli her til lørdag som planlagt, sier 27-åringen.

Utenriksdepartementets pressevakt Ane Lunde opplyser til Dagbladet at de ikke har endret reiserådene for Alanya, Antalya-provinsen eller Tyrkia.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram