<strong>TERRORANGREPET:</strong> Riksrevisjonen har undersøkt Justis- og beredskapsdepartementets arbeid med samfunnssikkerhet og beredskap i perioden etter terrorangrepene 22. juli 2011. De får kraftig kritikk på flere punkter. Foto: Fredrik Naumann
TERRORANGREPET: Riksrevisjonen har undersøkt Justis- og beredskapsdepartementets arbeid med samfunnssikkerhet og beredskap i perioden etter terrorangrepene 22. juli 2011. De får kraftig kritikk på flere punkter. Foto: Fredrik Naumann Vis mer

- Alvorlige svakheter i beredskapsarbeidet etter 22. juli

Justis- og beredskapsdepartementet får slakt i ny rapport fra Riksrevisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Justis- og beredskapsdepartementet får kraftig kritikk i en ny rapport fra Riksrevisjonen som offentliggjøres i dag.

- Vi sier at kritikken er alvorlig. Det er et uttrykk vi sjelden bruker, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Riksrevisjonen trekker særlig fram tre alvorlige svakheter de mener svekker arbeidet med samfunnnssikkerhet og beredskap.

Mangelfull styring • Tre av ni departementer, inkludert Justisdepartementet, har i liten grad fulgt opp anbefalingene fra tidligere tilsyn utført av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) på vegne av Justis- og beredskapsdepartementet.

• Justis- og beredskapsdepartementets styring og oppfølging av fylkesmennenes beredskapsarbeid er mangelfull.

• Det gjennomføres ingen systematisk evaluering og oppfølging etter øvelser og hendelser.

- Alvorlig I tillegg mener Riksrevisjonen det er flere svakheter ved Justis- og beredskapsdepartementets styring og oppfølging av DSB. Internt i direktoratet har de i tillegg begrenset kunnskap om egen ressursbruk, ifølge Riksrevisjonen.

- Flere av disse svakhetene har vedvart over tid. Samlet sett er dette alvorlig og bidrar til å svekke samfunnssikkerhetsarbeidet, skriver Riksrevisjonen i rapporten.

- Vi slår fast at Justis- og beredskapsdepartementet ikke klarer å fylle sin rolle som beredskapsdepartement i tida som er gått etter Gjørv-rapporten, som jo var beskrevet som typisk slakt. Tross den grundige behandlingen i Stortinget, med redegjørelser og granskinger i den særskilte komiteen, så ser vi altså ikke noen vesentlig forbedring i Justisdepartementet, fortsatte Foss.

- Lite rapportering Justis- og beredskapsdepartementet har hovedansvaret for å ta hånd om helheten i regjeringens politikk for samfunnssikkerhet og beredskap, og skal sørge for at resultatene av politikken for samfunnssikkerhet følges opp i alle deler av samfunnet.

Riksrevisjonen skriver også at departementet fram til 2014 i liten grad rapporterte videre til regjeringen om funn og manglende oppfølging i ansvarlige departementer.

Undersøkelsen er hovedsaklig innrettet mot perioden etter terrorangrepene 22. juli i 2011, og ble avsluttet i november i fjor.

- Begrenset bilde Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) mener at Riksrevisjonens undersøkelse gir et begrenset bilde av departementets samordningsrolle innen samfunnssikkerhet og beredskap, og at det ikke er grunnlag for å konkludere at utøvelsen av samordningsansvaret har alvorlige svakheter.

- Justis- og beredskapsdepartementets samordningsrolle innen samfunnssikkerhets- og beredskapsområdet favner vesentlig bredere enn den avgrensningen Riksrevisjonen har gjort, skriver Anundsen i sitt svarbrev.

- Regjeringen har sørget for en betydelig styrking av den samlede satsingen på samfunnssikkerhet, og dette er ett av satsingsområdene i vår politiske plattform, skriver han.

- Viktige bidrag Anundsen påpeker at det er iverksatt en rekke tiltak etter at Helsetilsynet gjennomførte tilsyn med departementets samfunssikkerhet og beredskap, som han mener allerede har bidratt til å styrke dette arbeidet betydelig.

Samtidig mener han at Riksrevisjonens analyser gir viktige bidrag til det videre arbeidet.

Han skriver at han i samsvar med Riksrevisjonens anbefalinger vil videreføre arbeidet med å forsterke oppfølgingen av gjennomførte tilsyn med departementets arbeid innenfor samfunssikkerhet og beredskap.

<strong>BEGRENSET BILDE:</strong> Justisminister Anders Anundsen mener rappirten gir et begrenset bilde av Justisdepartementets arbeid med beredskap og samfunnssikkerhet, men mener samtidig Riksrevisjonen gir viktige innspill til arbeidet videre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BEGRENSET BILDE: Justisminister Anders Anundsen mener rappirten gir et begrenset bilde av Justisdepartementets arbeid med beredskap og samfunnssikkerhet, men mener samtidig Riksrevisjonen gir viktige innspill til arbeidet videre. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer