Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alvorlige symptomer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Nyere amerikansk forskning viser at en av tre kvinner kommer til å dø av hjerte- og karsykdommer. I mange år ble disse sykdommene knyttet til menn, men i det siste er det blitt klart at også kvinner rammes i betydelig grad. Selv om kvinner normalt får en hjertesykdom fra 15 til 20 år seinere enn menn, og dødeligheten blant kvinner er under halvparten så stor som hos menn, synes det også å skje en utjevning i forhold til alder.
  • En av årsakene til denne utviklingen ligger utvilsomt i endret livsstil blant kvinnene. Det vil si at menns og kvinners livsstil blir mer og mer lik. Her gjenstår det utvilsomt mye informasjons- og holdningsarbeid både blant kvinner og menn. En annen og trolig viktig årsak er at symptomene hos kvinnene kan være andre enn hos menn. Det fører lett til feildiagnostisering, for i legenes lærebøker er det hovedsakelig menns symptomer som er beskrevet. Norske hjerteeksperter tror at så mange som et tusentall kvinner får feil diagnose på grunn av dette. Derfor var Dagbladets oppslag i går i seg selv viktig, fordi det gjør både kvinner og allmennpraktikere oppmerksomme på at kvinner kan kjenne andre symptomer enn menn.
  • Samtidig illustrerer det at vi på en rekke medisinske felter ennå ikke er kommet langt nok i likestillingen, og at det fins kvinnesykdommer som ikke på langt nær blir tatt like alvorlig som tilfellet er hos menn. Når det gjelder hjerte- og karsykdommer, fins det typisk nok lite forskning i Norge som illustrerer forskjellene på diagnostiske metoder hos menn og kvinner. Enkelte av de mest utbredte hjelpemidlene for å kunne finne en diagnose, arbeidsbelastning med EGK, egner seg for eksempel langt bedre for menn enn for kvinner.
  • Når det nå er slått fast at hjerte- og karsykdommer også i stor grad er en kvinnesykdom, burde det si seg selv at det ved siden av reint kliniske tiltak blir satt i gang forskning som fører til at kvinner på et langt tidligere tidspunkt enn det som synes å være tilfellet i dag, kan få stilt den rette diagnosen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media