Corona:

- Alvorligste jeg kan huske

På sykehjemmet i Eidsvoll er alle beboere coronasmittet og ni døde etter et smitteutbrudd.

GJENNOMGANG: FHI gjennomgår sykehjemmets rutiner etter smitteutbruddet på Villa Skaar Valstad i Eidsvoll. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EIDSVOLL/OSLO (Dagbladet): - Dette er den alvorligste helsesituasjonen jeg kan huske her i Eidsvoll kommune.

Det sier kommuneoverlege Carl Magnus Jensen til Dagbladet etter at han og to representanter fra Folkehelseinstituttet (FHI) har vært på en to og en halv time langt besøk hos den kriserammede eldreinstitusjonen Villa Skaar Valstad onsdag formiddag.

INSPEKSJON: Kommuneoverlege Carl Magnus Jensen (t.h) sammen med to representanter fra Folkehelseinstituttet etter besøket ved eldreinstitusjonen Villa Skaar Valstad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
INSPEKSJON: Kommuneoverlege Carl Magnus Jensen (t.h) sammen med to representanter fra Folkehelseinstituttet etter besøket ved eldreinstitusjonen Villa Skaar Valstad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Kommuneoverlegen og FHIs representanter, en lege og en sykepleier med fagområde smittevern, har likevel ikke funnet grunn til å iverksette tiltak ved institusjonen.

Alle smittet

Alle 23 beboerne ved institusjonen har vært coronasmittet og ni er døde - den siste en 91 år gammel kvinne.

Kommuneoverlegen opplyser at en av de gjenværende beboerne i dag flyttet ut. Det betyr at det er 13 eldre igjen på institusjonen, hvorav åtte fremdeles er smittet av covid-19.

- Ingen av de smittede har per i dag alvorlige eller livstruende symptomer, sier kommuneoverlege Jensen.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

26 ansatte smittet

Tirsdag var også 23 av dem som arbeider på Villa Skaar Valstad registrert coronasmittet. Onsdag har det kommet ytterligere tre positive prøveresultater. Det FHIs fagfolk nå skal prøve å finne ut, er hvordan den første av pasientene ved institusjonen ble smittet.

Kommuneoverlegen og de to representantene fra FHI skal onsdag ettermiddag på en tilsvarende inspeksjon på den kommunale eldreinstitusjonen Villberg, og FHI skal, ifølge kommuneoverlegen, komme med en rapport om forholdene på Eidsvoll før helga.

STATISTRIKK: Med hekletøy har førsteamanuensis i biostatistikk, Kathrine Frey Frøslie, laget en genial forklar på det mye omtalte R-tallet under coronapandemien. Video: Læringssenteret på NMBU ved Marius Samuelsen og Håkon Sverdvik Vis mer

Dette er selskapet

Den kriserammede eldreinstitusjonen Villa Skaar Valstad i Eidsvoll blir drevet av det private selskapet Villa Skaar, med base i Sylling i Lier.

Selskapet forteller på sine hjemmesider at det ble etablert i 1958 og hadde på det meste elleve sykehjem med personalboliger i Oslo og omegn.

I 2004 sa Oslo kommune opp avtalen med det private foretaket, og kjøpte noen av institusjonene. Da ble det en omlegging av virksomheten til Villa Skaar og fjerde familiegenerasjon, ved Richard Skaar Thorsrud, overtok selskapet, som han i dag leder.

Selskapet skriver på sine hjemmesider at de i dag driver sju institusjoner. En av institusjonene ligger i Oslo, Sollerud, de andre i kommuner i tidligere Buskerud og Akershus.

Ba om eksperthjelp

- Vi er ofte ute på sånne type utbrudd, som bistand. Vi kommer først og fremst til å gå igjennom alt. Hva sykehjemmet har av rutiner og hvordan det ser ut der. Så skal vi se om vi kan komme med ytterligere råd, for å bistå i situasjonen, sier overlege ved FHI, Miriam Sare til Romerikes Blad.

Det var kommuneoverlege i Eidsvoll Carl Magnus Jensen, som ba eksperter fra FHI om smittevernveiledning. FHI stiller med to eksperter, skriver avisa.

Sykehjemmet Villa Skaar Valstad i Eidsvoll hadde tirsdag sitt niende dødsfall på to uker.

Vikar varslet

En vikar ved institusjonen varslet Helsetilsynet tidligere i november.

CORONAPANDEMIEN: Her fester tusenvis under et bryllup i Brooklyn, New York. Reporter: Maja Walberg Klev / Dagbladet TV Vis mer

Vikaren mener at sykehjemmet slurvet med smittevernregler på flere områder, at vikarene fikk mangelfull opplæring og måtte bruke smittefrakker som ikke passet. Vedkommende opplevde at sykehjemmet ikke tok ansvar da de ble varslet, og vikaren, som tidligere har jobbet på coronaposter andre steder, valgte da å ikke ta flere vakter ved sykehjemmet.

ALVORLIG: Administrerende direktør i Villa Skaaar, Richard Skaar Thorsrud vil gjennomgå hendelsene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ALVORLIG: Administrerende direktør i Villa Skaaar, Richard Skaar Thorsrud vil gjennomgå hendelsene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Administrerende direktør i Villa Skaar, Richard Skaar Thorsrud, sier at de tar opplysningene svært alvorlig og at de vil gjennomgå hendelsene i den aktuelle vaktperioden.

Statens helsetilsyn bekrefter overfor avisa at de har mottatt et varsel fra vikaren, og at de vil ta en vurdering av saken etter å ha fått flere opplysninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer