Alvorligste opptøyer i Egypt siden 1977

- Kan fortsette i Algerie, Jemen og Jordan. Vil svekke Israel og USA, tror Midt-Østen-ekspert.

RIVES NED:  Demonstrerer i Alexandria river ned en plakat av president Hosni Mubarak  tirsdag kveld. FOTO: AP/SCANPIX.
RIVES NED: Demonstrerer i Alexandria river ned en plakat av president Hosni Mubarak tirsdag kveld. FOTO: AP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De Tunisia-inspirerte demonstrantene i Egypt greide å gjøre om den nasjonale fridagen «Politiets dag» til «Vredens dag» akkurat som ryktene hadde fortalt i en stor nasjonal Facebook-aksjon de siste dagene.

Men omfanget av demonstrasjonene mot president Hosni Mubarak (82) og hans snart 30 år gamle regime ble større enn både makthaverne og aksjonistene hadde forutsett.

I minst 15 egyptiske byer har det vært kraftige demonstrasjoner - noe som i utgangspunktet er forbudt i det strategiske hovedlandet i regionen.

Fram til midnatt har internasjonale medier meldt om to omkomne demonstranter i Suez og en politimann som har mistet livet i konfrontasjonene i Kairo.

Mobilsambandet med Kairo har vært variabelt de siste timene, og internasjonale medier melder at Twitter har vært blokkert.

- Disfavør Israel og USA - Dette er den meste alvorlige situasjonen som har vært i Egypt siden 1977. Også da var det folkeprotester mot høye brød- og matvarepriser som lå i bunnen, men denne gangen er situasjonen mye mer politisk kompleks. Uansett hvilke politiske endringer som måtte komme, vil det gå i disfavør av Israels og USAs maktutøvelse i regionen, sier førsteamanuensis i Midt-Østen-studier ved Universitet i Oslo, Bjørn Olav Utvik, til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer