Alvorligste opptøyer i Egypt siden 1977

- Kan fortsette i Algerie, Jemen og Jordan. Vil svekke Israel og USA, tror Midt-Østen-ekspert.

 RIVES NED:  Demonstrerer i Alexandria river ned en plakat av president Hosni Mubarak  tirsdag kveld. FOTO: AP/SCANPIX.
RIVES NED: Demonstrerer i Alexandria river ned en plakat av president Hosni Mubarak tirsdag kveld. FOTO: AP/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De Tunisia-inspirerte demonstrantene i Egypt greide å gjøre om den nasjonale fridagen «Politiets dag» til «Vredens dag» akkurat som ryktene hadde fortalt i en stor nasjonal Facebook-aksjon de siste dagene.

Men omfanget av demonstrasjonene mot president Hosni Mubarak (82) og hans snart 30 år gamle regime ble større enn både makthaverne og aksjonistene hadde forutsett.

I minst 15 egyptiske byer har det vært kraftige demonstrasjoner - noe som i utgangspunktet er forbudt i det strategiske hovedlandet i regionen.

Fram til midnatt har internasjonale medier meldt om to omkomne demonstranter i Suez og en politimann som har mistet livet i konfrontasjonene i Kairo.

Mobilsambandet med Kairo har vært variabelt de siste timene, og internasjonale medier melder at Twitter har vært blokkert.

- Disfavør Israel og USA - Dette er den meste alvorlige situasjonen som har vært i Egypt siden 1977. Også da var det folkeprotester mot høye brød- og matvarepriser som lå i bunnen, men denne gangen er situasjonen mye mer politisk kompleks. Uansett hvilke politiske endringer som måtte komme, vil det gå i disfavør av Israels og USAs maktutøvelse i regionen, sier førsteamanuensis i Midt-Østen-studier ved Universitet i Oslo, Bjørn Olav Utvik, til Dagbladet.

Han kom selv tilbake til Norge før jul etter å ha bodd i Egypt det siste halvåret.

- Det er ingen tvil om at aksjonene i Egypt er utløst av det som har skjedd i Tunisia, men de massive mønstringene i Egypt er mye bedre forberedt og organisert. Og det kan komme tilsvarende aksjoner i Algerie, Jemen og Jordan, varsler Utvik.

 TÅREGASS:  En politimann sparker bort en boks tåregass i Kairo tirsdag kveld. FOTO: NASSER NASSER, AP/SCANPIX.
TÅREGASS: En politimann sparker bort en boks tåregass i Kairo tirsdag kveld. FOTO: NASSER NASSER, AP/SCANPIX. Vis mer

Dersom Mubarak-regimet må gi etter, er det åpent hva som vil skje med maktfordelingen videre, mener Utvik.

- Alle skjønte det var juks - Folk flest har langvarig oppfatning av et korrupt regime, og det kokte over da opptellingen av stemmen etter parlamentvalget i november ble offentliggjort. Tidligere har Mubaraks parti nøyd seg med 70 prosent av stemmene, men nå ble det over 90 prosent. Alle skjønte at det måtte være juks, og det var et tidsspørsmål før det måtte smelle, sier Midt-Østen-kjenner Bjørn Olav Utvik.

— Det som skjer i dag, er et stor advarsel mot systemet. Det er både en utvidelse av oppsamlet frustrasjon og en fortsettelse av protester, mener analytiker Nabil Abdel-Fattah, ifølge NTB-AFP.
Norges ambassadør: - Aldri så godt organisert Norges Kairo-ambassadør Thomas Hauff sier det ikke tidligere har vært så store og så godt organiserte demonstrasjoner mot egyptiske myndigheter. — Det er ofte spontane markeringer mot lave lønninger, høye matpriser og andre sosiale forhold. Men i mine fire år har det aldri vært noe som har vært så godt organisert og så omfattende og så direkte myntet på landets president og regjering, sier Hauff til NTB. USAs utenriksminister Hillary Clinton mener den egyptiske regjeringen er solid, men ber alle parter om ikke å ty til vold.

- Ikke avlyse ferie Om lag 1 500 norske turister er i Egypt nå, de fleste i badebyen Sharm El Sheik.

- Så langt er det ikke noen grunn til å hente reisende hjem eller avlyse planlagte turer, sier informasjonssjef Helen Begby hos turoperatøren Apollo til NTB.