Alzheimer hos 25-åringer

Forandringer i nervecellene som fører til den alvorlige demens-sykdommen Alzheimer kan være synlige allerede hos 25- 30-åringer. Tidlig diagnose øker mulighetene for å forebygge sykdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette kom fram under den pågående internasjonale Alzheimer-konferansen i Amsterdam, der 2800 vitenskapsmenn fra 29 land møtes. Avanserte minnetester kan fortelle om forandringer i nervecellene er i gang hos 25- 30-åringer. Allerede i dag brukes minnetester for å fastslå forstyrrelser i hjernen på et tidlig tidspunkt.

Diagnose

I svenske studier av risikofamilier har forandringer i hjernen blitt påvist mellom 10 og 15 år før de første ytre tegn på Alzheimer har kommet.

Håpet er nå at man framtida skal finne risikopersonene tidlig, og behandle dem før sykdommen bryter ut. Ifølge amerikanske studier kan minnetester med 80 prosent treffsikkerhet finne tegn på Alzheimer fire til fem år tidligere enn i dag.

- I dag må pasientene oppfylle spesifikke krav for å få diagnosen Alzheimer. Når kravene er oppfylt, er sykdommen ofte kommet så langt at den medisinske behandlingen ikke virker. Kriteriene er for høye, sier professor Agneta Nordberg ved Huddinge sjukehus til Svenska Dagbladet.

Nordberg mener det er viktig å få en tidlig identifisering av personer i utsatte personer, og etterlyser mer avanserte minnetester. Studier av hjernen med magnetkamera viser at det er korttidshukommelsen som svikter først.

- Tidlig diagnose er viktig for å fremme forebygging, men foreløpig har vi dessverre ingen forebyggende medisiner, sier leder i eldrerådet i Najonalforeningen for folkehelsen Egil Willumsen. Han jobber daglig for en bedre omsorg av Alzheimer-pasienter.

Medisin

En nytt preparat som utsetter Alzheimer ser nå ut til å komme på det norske markedet allerede til høsten. Preparatet, Exelon, ble nylig ble godkjent innenfor EU. Exelon kan utsette sykdommen, men bare i inntil ett år. Forsøk i Sverige viser at Alzheimer-syke Exelon ble gladere og gjorde ting på eget initiativ.