Alzheimer-kvinne fikk gen-baby

For første gang er gentesting brukt til å teste et prøverørsegg for alzheimer. Den 30 år gamle moren vil sannsynligvis utvikle den uhelbredelige sykdommen snart, og om få år ikke vil være i stand til å ta seg av sitt eget barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 30 år gamle kvinnen har en genetisk feil som gjør at hun etter all sannsynlighet får alzheimer i ung alder, skriver New York Times. Nå er hun blitt mor etter prøverørsbefruktning. Saken omtales i dag av The Journal of the American Medical Association (JAMM).

>Barnet vil ikke arve morens genfeil. Flere egg ble befruktet, og de befruktede eggene som viste tegn til å ha genfeilen, ble kastet.

- Moren vil etter all sannsynlighet ikke være i stand til å ta seg av eller en gang kjenne igjen sitt eget barn om noen få år, skriver direktør Dena Towner diagnosesentet for fostermedisin ved Universitetet i California og senterets bioetiker Roberta Springer Loewy, i en kommentarartikkel i JAMM.

I et intervju sier doktor Loewy at hun ikke prøver å gjøre det vanskeligere for kvinnen, men at det vil bli traumatisk for barnet å se sin egen mor sakte sykne hen.

- Hvis den samme kvinnen ønsket å adoptere, så ville samfunnet vært av den oppfatning at nei, vi ville ikke latt henne gjøre dette, vi ville ikke latt henne utsette et barn for dette. Men fordi det kommer fra hennes egen kropp, skal vi ikke mene noe om det?

- Ingen kvaler

Doktor Yuri Verlinsky sto for gentestingen og prøverørsbefruktningen. Han har ingen kvaler.

- Dette er helt opp til pasienten, sier han til New York Times, og argumenterer med at en rekke barn blir oppdratt av bare en av foreldrene.

Paret selv vil ikke la seg intervjue.

- Ingen kur

Den amerikanske Alzheimers Association feller ingen dom.

- Dette er en diskusjon uten informasjon. Kommer dette til å bli skadelig for barnet? Ingen vet, sier dr. Willian Thies, foreningens visepresident for medisinske og vitenskapelige spørsmål.

Teknikken som ble brukt, vil bety lite for å stanse alzheimer. Kvinnen har en arvelig variant som bare utgjør én prosent av det totale antall tilfeller. Testingen vil ikke virke på de vanligste typene av sykdommen, som gjerne slår til mye seinere i livet.

- Det er viktig at folk får md seg at dette er en strategi som ikke vil ha noen særlig innvirkning på folkehelsa, sier Thies.